gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Канцерогенният натриев нитрит

Канцерогенният натриев нитрит

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
натриев нитрит
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Натриевият нитрит (E250) е стабилизатор, който се добавя към много меса и продукти от месо, за да се забави развитието на бактерии и да предпази пресните червени меса от потъмняване.

Подложено на топлинна обработка месото, което е предварително обработено с натриев нитрат, взаимодейства с амините, които винаги присъстват в него. Така се образуват химически съединения – нитрозамини.

Нитрозамините представляват химични съединения. Те се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини. За образуването им са нужни определени условия като висока киселинност на средата (като тази в стомаха), високи температури (като при пържене) и др.

Колбаси

Нитрозамините са изключително канцерогенни съединения. Най-голямото им количество е именно в храни, предварително подложени на третиране с натриев нитрит. Нитрозамини са доказано ракообразуващи химикали.

В лабораториите дори има практика учените да инжектират мишки с нитрозамини, когато искат да им причинят рак на гърдата или друга форма рак, която след това да изучават.

Натриев нитрат – селитра, се добавя към месата с цел да запази розовия цвят на колбасите. Вместо него обаче може да се употреби натриев нитрит. Той има солен вкус и трудно може да се различи от готварската сол.

Употребата му обаче, освен канцерогенния ефект, може да доведе още до хиперактивност и други вредни реакции. Той е забранен в редица държави, а в Европейския съюз употребата му е строго ограничена в хранителната индустрия.

Кренвирши

Въпреки ограниченията и забраните добавката натриев нитрит или нитритна сол може да се открия в почти всеки пакетиран продукт в търговската мрежа. Става въпрос за всички салами, наденици, кренвирши, бекон.

Освен в тях обаче добавката присъства и в изложените пресни меса и често не е обозначена. Така можем да закупим нещо, което изглежда прясно и свежо, което всъщност е на завидна възраст.

Доказано е, че ежедневната консумация на обработени меса води до 6 700% нарастване на риска от рак на панкреаса, както и други ракови образувания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
val;ata
val;ata
30.12.2015 22:57
не сте си прочели домашното а пишете глупости и бъркате нитрат и нитрит
4
2
Василка
Василка
28.12.2013 21:21
И как да спасим от всички отрови в храните които ни се предлагат
5
0
venkobul
venkobul
28.12.2013 18:45
Къде са контролните органи, къде е държавата? То не остана нищо чисто за ядене. За това народа мре на поразия. Но всъщност защо ли се питам?...
9
0
Kinder
Kinder
13.03.2014 21:10
Държавата е част от всичко това. Те от там идват. Грешно е схващането (вече), че държавата ни иска здрави. Нали ако сме здрави, осигурени (финансово и др.) ще започнем да се превръщаме в хора, които могат да мислят и разсъждават самостоятелно. Много по-лесно е да се контролират овце. Начин да си спасим от това е проучване. Обикновенно от месарки магазини, които приготвят месото на момента са по-малки шансовете да има нитрити, глутамат и още какво ли не.
13
0