gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Халва срещу грип и анемия

Халва срещу грип и анемия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Халва
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Тахан-халвата е сред онези неща, които са неприлично сладки и от тях се пълнее. У нас тя е популярна от векове – както на Балканите, така и в Ориента. А това дали застрашава фигурата, зависи само от количеството.

Но освен с изключителния си вкус, халвата примамва своите любители с още едно качество – тя помага при състояния на рязко понижаване на телесното тегло, анемия, туберкулоза, хронични белодробни нарушения, изискващи висококалорично хранене.

Препоръчва се и при болестно повишена киселинност на телесните течности, инфекциозни и други заболявания, протичащи с висока температура.

Има два вида халва. Първата и по-широко популярна е сусамовата. Тя се прави от семената на растение, богато на полезни хранителни съставки. Тахан представлява каша от смлян и печен сусам. В семената му се съдържат 60% мазнина, олеинова и линолова киселина, 19% белтъчини и 17% разтворими въглехидрати.

Тахан Халва

Що се отнася до ползите за кръвоносните съдове, сусамовият тахан не отстъпва по нищо на зехтина. В него се откриват повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята. Най-голямата му ценност обаче са незаменимите аминокиселини.

Сусамовото масло е една от малкото мазнини, които напълно се усвоява от човешкото тяло. 100 г сусам внасят в организма около 30 г белтъчини, 60 г мазнини, 20 г въглехидрати, 4 г влакнини и 2.5 оксалати. Енергийната стойност на продукта е 644 калории, което е изключително високо.

Поради това сусамовата тахан-халва се препоръчва на изтощени болни. При стресови и натоварващи ситуации, като преход в планината например, е добре да имате в себе си малко от тази халва. Тя ще ви даде необходимата сила в труден момент.

Слънчогледова халва

Поради голямото си количество на захар и високото си калорийно ниво сусамовата тахан-халва не се препоръчва на пациенти с диабет или подагра. Ограничения има и за страдащите от бъбречно-каменна болест поради наличието на оксалова киселина в сусама.

Другият вид халва е слънчогледовата. Тя не отстъпва по калории на слънчогледовата. В състава и влизат растително масло и слънчогледов тахан. В семената на слънчогледа се откриват около 20% белтъчини, 25% въглехидрати и 1.5% дъбилни вещества.

В слънчогледовата тахан-халва се откриват ненаситени мастни киселини, поради което тя е подходяща за слаби хора със сърдечно-съдови проблеми. Помага и при възстановяване след тежко и изтощително боледуване. Народната медицина я препоръчва и язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и хроничен гастрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest