gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Доматен сок срещу рак на гърдата

Доматен сок срещу рак на гърдата

Доматен Сок
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Скорошно проучване показва, че ежедневната консумация на доматен сок може да намали риска от рак на гърдата. Американските специалисти твърдят, че в една чаша доматен сок на ден се съдържа достатъчно от веществото ликопен. За него се смята, че може да предпази от коварната болест.

Според учените червената зеленчукова напитка и по-специално ликопенът, който се съдържа в нея, помага за произвеждането на хормонът адипонектин. От своя страна високите нива на адипонектина могат да ни предпазят от страшното заболяване.

Ако не обичате да пиете доматен сок, винаги можете да го замените с доматен сос или доматена супа, дори с кетчуп, който да сложите на спагети, напомнят учените. Ликопенът е червен пигмент, който придава характерния за доматите цвят. Освен в доматите той се съдържа още в динята, розовия грейпфрут, гуава, аспержи, шипка, кайсии и др.

Ликопенът се усвоява по-добре от организма, ако доматите са сготвени с мазнина. Готвенето не унищожава ликопенът в зеленчука. Учените от университета Рутгерс са направили изследване на 70 жени – изследвали са нивата на хормоните им, след което им заръчали да пият доматен сок за около десет седмици.

Рак на гърдата

Всички жени, които участвали в проучването на американците били на възраст над 55 години. Освен това всяка една от тези жени страдала от наднормено тегло или имала роднини, които са боледували от коварната болест. Ликопенът, който се съдържа в чаша доматен сок, всъщност увеличил нивата на хормона адипонектин с цели 9 процента, показват резултатите.

Адипонектинът регулира нивата на мазнините, както и наднорменото тегло, а те всъщност увеличават риска от рак на гърдата, напомнят ни учените. При слабите жени, взели участие в изследването, нивата на хормона са се увеличили най-много.

Предишни изследвания доказват, че консумацията на зеленчуци и плодове съдържащи ликопен намалява риска не само от рак на гърдата. Значително по-малък е риска и от рак на простатата, рак на шийката на матката, както и рак на панкреаса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest