Да сготвим с остатъците от празничната вечеря
Cooking the Holiday Leftovers
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да сготвим с остатъците от празничната вечеря

Да сготвим с остатъците от празничната вечеря

Готвене
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

След коледните и новогодишни празници остава толкова много храна, която не знаем каква да правим. Едва ли ще ни бъде вкусно всеки ден да ядем едно и също – предлагаме ви да си приготвите нещо по-различни с остатъците от празниците.

Първата рецепта включва в себе си останалите от празниците колбаси, мезета, маслини и т.н. За да стане вкусна, хубаво е да добавите и някакви зеленчуци – ако ви се намират малко гъби, лук, може и магданоз за цвят.

Нарежете колбасите и ги сложете в тенджера с вода – оставете ги да врат около четвърт час, след което пуснете зеленчуците, които имате. След десетина минути сипете импровизираната супа в купички, добавете маслини, както и настърган кашкавал или сирене.

Следващото ни предложение включва останалите от миналия ден пържени картофи. Всъщност, дори престояли, те са достатъчно вкусни, но нека да внесем малко разнообразие. Сложете пържените картофи в подходяща тава и отгоре нарежете кисели краставички, маслини и останали колбаси. Може да добавите и остатъците от печеното пиле или пуйка, като за целта е хубаво предварително да ги накъсате на парченца.

Крем Супа

Ако имате малко сладка царевица от консерва, сложете и от нея. Подправете всичко това със сол, черен пипер и малко мащерка. Разбъркайте добре и накрая, преди да изпечете, залейте със запържено предварително брашно, към което сте изсипали прясно мляко. За да стане още по-вкусно, добавете и настърган кашкавал. Залейте гозбата и печете, докато се зачерви заливката.

От хляба, който със сигурност вече е изсъхнал, можете да си направите ароматни крутончета с любими подправки и малко зехтин, които да похапвате пред телевизора. Разбира се, можете да си ги добавите и в крем супа, ако изобщо имате желание да готвите.

И тъй като плодовете по празниците също са много, за да не се развалят, нарежете ги на хапки и ги залейте с малко кленов сироп и лимонова есенция. За по-ефектно – залейте с малко ром и фламбирайте. Така на пръв поглед обикновените плодове ще се превърнат в чудесна плодова салата. Можете да замените рома с малко цедено кисело мляко.

Ако и у нас имаше като ресторанта на австрийската дизайнерка Вера Видерман, можехме да се възползваме. В заведението във Виена можете да отидете с остатъците от снощната си вечеря – там измерват енергийната стойност на храната, която сте донесли и ви дават свежо блюдо със същата стойност. Остатъците от заведението складират и след това се използват за производство на биогориво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest