gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да се откажем от приема на сол

Как да се откажем от приема на сол

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Сол
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.
Виж ››

Солта е подправката, която спомага за подсилване на аромата и вкуса на ястията. Приета в организма, тя спомага за благоприятното протичане на някои жизнено важни процеси в организма. Необходима за човешкия организъм, тя обаче не винаги е полезна.

Солта, или както се нарича химически натриев хлорид (Na Cl), се състои от 40 % натрий и 60 % хлорид. Солта свързва водата в организма, а приемът на големи количества натриев хлорид ускоряват увеличаването на мaсата на кръвта, склонността на кръвоносните съдове да се стесняват и води до покачване на кръвното налягане.

При подобно системното пресоляване на храната многократно се увеличава рискът от възникване на хипертония и впоследствие - на инсулт или инфаркт. От друга страна, прекалената употреба на готварска сол води до задържане на по-голямо количество вода в организма, както и на токсини.

Това затруднява работата на сърцето, черния дроб и бъбреците, води до влошаване на зрението, може да причини наднормено тегло и заболявания като хроничен гастрит, остеопороза, синдром на Мениер, рак на стомаха, цироза на черния дроб и др.

Видове Сол

Дневната доза за възрастен човек е не повече от 5 г (= 1 ч.л) или 2 г натрий. Повечето от нас обаче многократно надвишават тези норми. От изключителна важност е да се научим да контролираме нейния прием.

Един от начините това да стане, е като се откажем от лошия навик допълнително да солим храната. Когато приготвяме определени ястия също не трябва да се прекаляваме с количествата сол, които слагаме.

Добре е да се ограничи употребата и на готови солени продукти, като чипсове, снаксове, както и на множеството полуфабрикати, които се предлагат на пазара.

Солта е неизменна част от българската трапеза, дори когато това не е необходимо. В борбата с прекалената консумация на сол би било добре да се отървем от този навик. Когато не я виждаме пред очите си, няма да я искаме.

Пълното отказване от приема на сол не е препоръчително. То може да бъде направено само под наблюдение на лекар, в следствие на определени проблемни състояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest