gotvach.bg»Статии»Кулинария»Засаждане и отглеждане на мандарини

Засаждане и отглеждане на мандарини

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Мандарини
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Мандарината е може би най-характерният и познат у нас представител на цитрусовите растения наред с портокала. Тя има и декоративен ефект, поради което все повече нараства интересът към отглеждането ѝ. Често се използва и за озеленяване на градини.

Родината на мандарината е Япония. В нашите географски ширини с типичните климатични условия в саксия мандарината може да достигне максимална височина до около 1 м. Поставена в естественото ѝ местообитание може да достигне и малко по-големи размери.

Засаждането на мандарината става чрез семки. С тях може да се сдобиете и от купешки мандарини, но гледайте да са ароматни и вкусни, за да може и плодовете един ден да бъдат такива. Семките се почистват добре от плода и се измиват.

Дръвче мандарина

Семките се засаждат в нормална почва на дълбочина около 1-2 сантиметра, но не повече. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не трябва да се преполива. Температурата на помещението, при която ще се отглежда растението, не трябва да е по-ниска от 22-23 градуса. То трябва да е проветриво и слънчево. Най-добре е да се постави до прозореца.

За да покълне засадената семката, са нужни поне 3-4 седмици. Когато това стане, средната температура в помещението може да е по-ниска - до 15 градуса, но стаята трябва да е слънчева. През зимния период поливането трябва да става, само когато почвата е почти суха, а през лятото – по-често. Водата, с която се полива, трябва да е със стайна температура.

Мандарина

През лятото се тори обилно. Дръвчето може да се изнесе на открито. Мандарините по принцип не са стайни растения и обичат топлото. Когато навън се затопли, можете да ги изнесете на подходящо място, дори на пряка слънчева светлина, но задължително - на завет.

Посадените от семки мандарини започват да дават плодове след шестата година. През периода на растеж дръвчето не дава плодове, но е красиво за декорация. Декоративният му ефект се подсилва от неговия цъфтеж.

Той цъфти няколко пъти през годината, а цветовете са бели на цвят. Те излъчват аромат, но не толкова силен, като тези на лимона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest