gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Газираните напитки предизвикват инфаркт

Газираните напитки предизвикват инфаркт

Газирани напитки
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Прекаленото консумиране на захар значително увеличава риска от болести на сърцето, твърдят британски специалисти.

Според скорошно изследване съществува пряка връзка между прекалената консумация на захарта, която се съдържа в газираните напитки, както и в преработените храни и смъртните случаи, чиято причина са сърдечните заболявания.

Учените дори твърдят, че само една напитка дневно е напълно достатъчна, за да увеличи риска от сърдечни болести.

Специалистите поясняват, че добавената захар е онази, която се добавя допълнително в хранителните продукти и напитки при тяхната преработка, а не идва от естествен източник като например плодовете. Приемаме я не само с газираните напитки, но и с различните сладка и десерти, които си купуваме.

Фаст фууд

Специалистите твърдят, че консумирането на газирани напитки всеки ден увеличава риска от сърдечен удар с 29 на сто, отколкото ако изпиваме по една напитка един път седмично.

Известно е, че захарта влияе изключително неблагоприятно на зъбите ни, както и върху килограмите, но учените са убедени, че тя е опасна и за сърцето.

Всъщност на килограмите ни влияят много от храните, които обичаме и често консумираме. Напълняването обаче не зависи само от това с какво се храним.

Според проучване от Нова Зеландия първородните деца имат по-голям риск от напълняване в напреднала възраст, за разлика от по-малките им братя или сестри.

Затлъстяване при деца

В изследването са участвали няколко човека, а според резултатите освен склонността към напълняване първото дете в семейството има и по-голяма инсулинова резистентност. Това на свой ред би могло да доведе до здравословни проблеми, поясняват учените.

Специалистите обясняват, че по-ниската чувствителност към инсулин означава по-висок риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Според ръководителят на изследването доктор Уейн Кътфилд, за да бъде напълно потвърдена подобна връзка (между първородните деца и техните братя или сестри и напълняването), е необходимо да се направят още изследвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest