Цистеин
CysteineCistein

Цистеин

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Цистеин

Цистеинът е сяра-съдържаща аминокиселина, която може да се набавя по естествен път чрез храни, също така може да се произвежда и от тялото, от аминокиселината метионин. При производството на цистеин метионинът се преобразува в S-аденозил метионин, който след това се превръща в хомоцистеин. Хомоцистеинът влиза в реакция със серин, за да образува цистеин.

Цистеин играе ключова роля в поддържането на глутатиона в човешкото тяло. Неговата формула е C3H7NO2S и тя е от изключително важно значение за правилната работа на мускулната система. Интересен факт е това, че цистеинът е част от състава на инсулина, с което той има способността при необходимост да се превърне в чиста глюкоза. Така реално това вещество може да насити тялото с повече енергия за различните дейности, които вършим ежедневно. Именно затова тази добавка е важна за хората, които тренират много и като цяло водят доста активен начин на живот.

Функции на цистеин

Антиоксидантна дейност - като основна съставка на глутатиона, цистеинът има много важни физиологични функции. Глутатионът, формиран от цистеин, глутаминова киселина и глицин, се намира във всички човешки тъкани, като най-високите му концентрации са в черния дроб и очите. Глутатионът е мощен антиоксидант, защитава мастните тъкани от вредните ефекти на свободните радикали.

Детоксикация - глутатионът също играе жизненоважна роля за детоксикацията на черния дроб. Също така глутатионът пренася важни хранителни вещества до лимфоцитите и фагоцитите - важни за имунната система клетки.

Помага за елиминиране на слузта - цистеинът също има способността да разбива протеините, съдържащи се в слузта, които увреждат белите дробове. В резултат на това той може да бъде полезен при лечение на бронхит и други дихателни проблеми.

Дефицит на цистеин

Храни с Цистеин

Дефицит на цистеин може да се наблюдава при вегетарианци, които приемат растителни храни с ниско съдържание на метионин и цистеин. Не е известно обаче медицинско състояние, пряко причинено от дефицит на цистеин.

Потреблението на храни с цистеин или метионин е малко вероятно да доведе до токсични симптоми. Въпреки това цистеинът е мозъчен екситоксин, който може да причини вреди на клетките в мозъка на податливи индивиди. Такива хора нямат правилна обмяна на аминокиселини и като резултат могат да бъдат изложени на риск от някои невродегенеративни заболявания, включително множествена склероза, болест на Алцхаймер и др.

Недостигът на цистеин влияе негативно на организма и в частност на състоянието на косата, ноктите и кожата. Това може да доведе дори до депресивни състояния. Не по маловажен е фактът, че липсата на достатъчно цистеин в организма може да стане провокиращ фактор за редица патологии на сърдечната система, проблеми с храносмилането, влошаване на паметта или отслабване на имунитета.

Предозиране на цистеин

Високи дози перорален N-ацетил-цистеин, като тези, давани на пациенти с ацетаминофен - токсичност, могат да предизвикат гадене, повръщане и диария. Интравенозно приложение на N-ацетил цистеин може да предизвика алергични реакции, а при малък процент хора се характеризира със зачервяване на кожата, спадане на кръвното налягане, неправилен сърдечен ритъм и респираторен дистрес. Случайно предозиране на интравенозен N-ацетил-цистеин би могло да е фатално.

Комбинацията на нитроглицерин и N-ацетил-цистеин може да предизвика тежки главоболия. Цистеинът помага за бързата обмяна на ацетаминофен, така че да предотврати чернодробно увреждане. N-ацетил цистеинът също така предпазва от сърдечно увреждане, причинено от определени лекарства при химиотерапия и повишава ефективността на интерферона при лечение на хепатит С.

Има хора, които проявяват индивидуална непоносимост към тази добавка и това води до подуване на гърлото и лицето, кожен обрив и затруднено дишане. В този случай е жизненоважно да се потърси веднага медицинска помощ.

Алергичната реакция към цистеин се дължи на това, че тялото един вид я приема за токсин и така се бори с нея, произвеждайки огромно дози от хомоцистеин. Именно затова е от особено значение да се съобразите с това как тялото ви понася всяка една добавка, което важи и за храните, които приемате.

Необходима дневна норма на цистеин

Ако приемате тази аминокиселина цистеин под формата на добавки, то винаги е посочена дневната норма на опаковката. Важно е да се придържате към тези препоръки, тъй като приемът на по-големи дози цистеин си има своите странични ефекти на организма. При прима на тази аминокиселина трябва да пиете и достатъчно вода. Специалистите са на мнение, че дневна норма се равнява на 2500-3000 mg. Дозата над 7000 mg има обратен ефект за организма, а именно е токсична и може да причини доста неприятни странични ефекти на здравето.

Синтез на цистеин

Кърмене на бебе

В човешкото тяло цистеинът се получава с помощта на друга важна аминокиселина, а именно така наречения метионин. Самият процес на получаването и по-конкретно превръщането на метионин в цистеин е доста сложен. За този процес е много важно наличието на определени витамини и ензими, които участват в него. Това води до объркване на система в организма, а именно липсата на някой важни компоненти, участващи в синтеза на цистеин.

При някои заболявания също може да се получи “системно нарушение” в организма и в резултат на него превръщането на метионина в цистеин също да се затрудни. Огромно значение за синтеза на аминокиселини оказват заболяванията. Особено силно важи това за патологиите на черния дроб и нарушенията на обмяната на веществата.

Интересна особеност е това, че в организма на новородените не се случва този синтез. Причината за това е, че бебета получават всички необходими вещества от кърмата на майката, включително и цистеин.

Ползи от цистеин

Цистеинът може да играе роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: синдром на остър респираторен дистрес, астма, рак, катаракта, косопад, заболяване на сърцето, тежка метална токсичност, СПИН, чернодробно заболяване, псориазис, ревматоиден артрит и вирусни инфекции.

С това обаче неговите ползи далеч не свършват. През 2008 година е било направено доста интересно изследване на плъхове, при които се е забелязало значително подобрение на състоянието при животните с диабет. Така например след приема на цистеин значително се намалява нивото на кръвната захар в организма им и се е повишила заедно с това чувствителността на животните към инсулина. Допълнително цистеинът помага да се инхибира възпалението на кръвоносните съдове.

През 2008 година е било направено и друго важно доказателство за ползата на това вещество върху червата и по-конкретно при възпалението им. Така се е доказало, че аминокиселината има отлично положително действие при колит. В този експеримент са участвали прасета.

Заедно с всичко това той предотвратява производството на свободни радикали. Това е било доказано в 7-дневния експеримент, в който са участвали 10 мъже, при които се е забелязало повишаване на антиоксидантния капацитет на тялото, както и е намаляло образуването на свободните радикали.

В алтернативната медицина цистеинът се използва като естествено лекарство за:

- ангина;

- сърдечно-съдови заболявания;

- хроничен бронхит;

- диабет;

- грип;

- възпаление;

- заболявания на червата;

- остеоартрит.

Кой се нуждае най-много от цистеин?

Добавки Цистеин

Всички се нуждаят от тази аминокиселина, но все пак за някои хора тя има още по-голямо значение. Това важи особено силно за тези от вас, които водят много активен начин на живот, тренират активно, при силен стрес и при хората, които имат отслабен имунитет. Те имат особена нужда от храна или добавки с цистеин.

Именно правилното хранене ще помогне да се оптимизират телесните функции и да се увеличи устойчивостта към болестите. Поради това е особено важно да се приемат храни, които са богати на тази аминокиселина при хората, които са болни от СПИН, имащи сърдечни патологии или дихателни проблеми.

Действие на цистеина и другите вещества

Днес вече е доста по-добре изучена тази сфера, а именно как тази аминокиселина може да влияе на организма в съчетание с другите вещества. Добавката има негативно взаимодействие с някои медикаменти. Например, този компонент блокира работата на лекарствата при ангина. Добавката не се препоръчва при бременни и кърмачки или при прием на медикаменти, потискащи имунната система.

Аминокиселината в промишлеността

Цистеинът се използва активно в хранителната промишленост като добавката E920. По този начин тя не само е безсмислена за организма, но и дори се смята, че под формата на хранителна добавка причинява бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Добавките с цистеин могат да са както от естествен, така и от синтетичен произход. Производственият процес на първите е доста по-евтин, а от друга страна, вторите са резултат на редица сложни процеси в химическата индустрия. При получаването на естествените аминокиселини могат да се използват различни суровини, например пера или вълна. Както знаете, те са доста богати на така важния за организма кератин, който съдържа в състава си именно цистеин. В резултат на продължителни манипулации, продуктът от разлагането му се извлича от суровината под формата на тази аминокиселина.

Източници на цистеин

Яйцата са източник на цистеин

Цистеинът може да се набави чрез най-различни храни, включително и домашни птици, кисело мляко, яйчен жълтък, червени чушки, чесън, лук, броколи, брюкселско зеле, овес и пшеничен зародиш. Богати на цистеин са яйцата, треската, свинските бъбреци и черен дроб, хайверът, суровото слънчогледово семе.

Цистеинът заедно с други съдържащи сяра аминокиселини като метионин се препоръчва да бъде приеман от всички лица на възраст над 1 година, като се приемат 25 милиграма цистеин плюс метионин (комбинирано) за всеки 1 грам хранителни протеини.

Вижте още и всичко за аминокиселината цистин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest