gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от кефир

Здравословни ползи от кефир

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Приготвяне на кефир
Снимка: Sevdalina Irikova

С наименованието кефир се нарича напитката, получена след ферментация на кефирени зърна в мляко. Популяризирането ѝ и възобновената ѝ слава се дължат на новите изследвания и откритията за нейните здравословни ползи.

Кефирените зърна или кефирената гъба е била позната още в древни времена и с нея са лекувани редица болести. Днес тази практика постепенно се възобновява. На първо място кефирът е полезен за червата и отделителната система. Това в някои случаи влияе отслабващо.

Всичко зависи от намаляването и увеличаването на времето за ферментация, както и съотношението кефир-мляко. Регулярният му прием облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Освен това намалява и апетита към вредни и нездравословни храни.

Ползите от кефира обаче съвсем не свършват дотук. Все още се правят изследвания, но е доказано, че напитката лекува някои видове алергии, кожни заболявания, акне и колит. Тя е горещо препоръчвана за засилване и поддържане на здрава имунна система, благодарение на всички полезни бактерии и витамини, които произвежда.

Здравото тяло има повишена енергия и създава чувство за здраве и спокойствие. От друга страна кефирът има функцията и да намалява безпокойството, потиснатостта и депресията. Той действа положително на сърцето и кръвта и регулира кръвното налягане. Кефирът доказано лекува лактозна непоносимост.

Лечението с тибетска гъба изключва консумацията на алкохол. Всъщност, тибетската гъба се използва и за лечение на алкохолизъм. Тя може напълно да възстанови обмяната на веществата.

Тибетска Гъба

По този начин лекува всички заболявания, възникнали в резултат на злоупотреба с алкохол. Легендата за кефирените зърна разказва, че те били донесени в Европа от излекуван от цироза полски професор.

Полезните си свойства кефирената гъба дължи на съдържащите се в нея дрожди и полезни бактерии. Освен тях в нея се откриват минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в нея са полусмляни, поради което - и по-лесноусвоими.

Като цяло кефирът е лесно смилаем. Той почиства червата и снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е чиста, балансирана и полезна храна. Приемът му поддържа здрава и добре функционираща имунна система.

Поради многото си ползи, кефирът се използва и за облекчаване състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Прилага се и при страдащи от тежки форми на безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация.

Кефирът поддържа балансирана вътрешна екосистема и осигурява дълголетие, като лекува и поддържа доброто здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest