gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Агаве предпазва от остеопороза

Агаве предпазва от остеопороза

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Сироп от Агаве
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.
Виж ››

От растението агаве се приготвя популярното мексиканско питие – текилата. От него обаче се произвежда още нещо много добро – сиропът от агаве.

Установено е, че в агавето се съдържа важна субстанция, която може да помогне за предотвратяването на остеопороза и редица други заболявания.

При провеждането на експерименти учени в Мексико са установили, че приемът на агаве може да стимулира производството на хормон, регулиращ инсулина.

Освен това той има способността да избегне декалцификацията в организма и да снижи до минимум риска от рак на дебелото черво.

Опитите продължават и до днес, само за да докажат неоспоримите ползи на растението. В следващия цикъл от проучването в опитите ще бъдат включени и хора.

Ползите си агавето разгръща само под формата на сироп. В текилата ползите му се губят безвъзвратно.

Сиропът от агаве се използва като естествен заместител на захарта и меда. Въпреки че е в пъти по-сладък от тях, фруктозата в него е лесно усвояема от организма и не съдържа някои вредни и токсични вещества, така характерни за другите синтетични подсладители.

Агаве

В последните години е предпочитан продукт за подслаждане както от хората, водещи здравословен начин на живот, така и от различни готвачи по света.

За откриватели на агавето се смятат ацтеките, които го наричали "дар от боговете". Използвано е още преди хиляди години, отново за подслаждане на храни и напитки. Наподобява кактус и може да бъде намерено в пустините на Мексико.

Най-големият плюс на агавето е, че се разгражда лесно. То не ароматизира ястията, в които се влага и от него е нужно минимално количество за постигане на желания резултат.

Както всяко друго нещо обаче, със сиропът от агаве не бива да се прекалява. Поради високото си съдържание на фруктоза, големите дози от него могат да доведат до болестни състояния много по-лесно, тъй като фруктозата метаболизира само в черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest