gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дюлите помагат при хемороиди

Дюлите помагат при хемороиди

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Дюли
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Дюлята е плод с изключително приятен аромат и прекрасен вкус. В 100 г от нея се съдържат едва 57 калории, много полифеноли, фибри, витамини и минерали, кафеоилхинова киселина, етерични масла и други.

Тя е източник още на мед, желязо, калий и магнезий, както и витамин B комплекс. Здравословна и нискокалорична – така може да я опишем.

Благодарение на полезните си съставки дюлята влияе благоприятно на много от процесите, протичащи в човешкото тяло. Дюлевият сок има доказани лечебни свойства при хора страдащи от хемороиди.

Той се прилага още при диария и маточно кървене. За страдащите от колит пък се препоръчва отново дюлев сок с малко мед. Дюлев сок помага и при лечението на панкреасна недостатъчност.

За целта се приема три пъти дневно пресен сок от добре узрели дюли. За стимулиране на чернодробната функция пък лекарите препоръчват в продължение на поне месец да се консумират дюли или пресен сок приготвен от тях.

Компот от Дюли

Поради ниската си калорийност, дюлята се използва в много диети, целящи намаляване на телесното тегло и такива, за намаляване на нивата на лошия холестерол.

В зрелите дюлеви плодове имат висока концентрация на витамин С. 100 грама от плодовете осигуряват 15 мг или 25% от дневната препоръчителна доза.

От друга страна съединенията, които се съдържат в тях, спомагат изграждането на лигавицата на дебелото черво. Тя го защитава от появата на възпалителни процеси, рак и разширение на чревната стена (дивертикулит).

Витамините, които се съдържат в дюлите, спомагат за унищожаването на свободните радикали. Те намаляват възпалителните процеси до минимум, като същевременно подсилват имунната система.

Освен вътрешността, ползи носят и корите на плода. Установено е, че в тях се съдържат антивирусни вещества, които потискат растежа на микроорганизмите предизвикващи хепатит А, В и С.

Най-полезни са пресните дюли. Те могат да се приемат още под формата на компоти, сладка, сокове или в сурово състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest