gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хидрастис - от американските индианци до днес

Хидрастис - от американските индианци до днес

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Хидрастис
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Родината на дребното многогодишно растение хидратис са североизточните гористи области на САЩ и Канада. Използвано е още от американските индианци, като се прилагат корените на растението.

Индианските племена като чироки използвали растението хидрастис, смесено с мечешка мас. Полученото ги предпазвало от насекоми. Настойка или отвара от корена пък се приемали при треска, пневмония, температура. Препоръчвала се още при кашлица, чернодробни нарушения и проблеми със сърцето. Някои дори лекували туберкулозата с чай от хидрастис.

През онези години американските индианци смятали растението хидрастис за изключително мощно. Поради това го включвали в рецепти за лечение за рани, язви, болки в ушите, проблеми с очите, стомаха и черния дроб.

Хидрастисът представлява мощен антибиотик. Той преминава директно в кръвоносната система и елиминира инфекциите.

Растението хидрастис пристига в Европа през 1760. През годините добива голяма популярност сред лечителите. През 1926 година официално е въведено в американската фармакопея.

В началото на 20-ти век д-р Рой Пиърс патентова лекарство, включващо в състава си хидрастис. Той го нарича Златно Медицинско Откритие. По същото време растението се регистрира в Американския национален рецептурен сборник като антисептично и адстрингентно средство.

Сушен Хидрастис

Освен вътрешно хидрастисът има и външно приложение. Използва се успешно при акне, гнойни възпаления, херпеси, екземи, псориазис, кожни проблеми, глисти и за промивки на очите.

Водата за уста от хидрастисът пък има силно антисептично действие. Използва се при възпаление на венците, пиорея, тонзилит, възпалено гърло. С него се правят и промивки при вагинални проблеми като бяло течение и възпаление на яйчниците.

Когато стане въпрос за билки, в съзнанието на всеки американец на първо място се появява хидрастис. Поради тази си широка популярност обаче днес билката е застрашена от изчезване.

Ето защо тя се събира предимно от естествените ѝ местонаходища изключително внимателно. Специалисти и билкари препоръчват да се купуват само продукти, произведени от билка с култивиран и органичен произход, а не от събран див хидрастис.

Билката не се препоръчва сурова. Да не се приема от бременни жени. Деца и възрастни да приемат само по малки дози от билката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest