Мескитово брашно - ползи и употреба
Mesquite Flour - Benefits and Uses
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Мескитово брашно - ползи и употреба

Мескитово брашно - ползи и употреба

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Мескитово брашно
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Мескитовото брашно се добива от дървото мескит. То може да бъде открито в пустините на Мексико и САЩ. Нарича се още Дървото на живота.

Брашното от мескит представлява прах, получен от смилането на семената и шушулките на растението Мескит. То има сладък вкус и нежен аромат. Подходящо е за подправяне на редица храни, за подслаждане и за приготвянето на сладки напитки и ферментирал алкохол. Продуктите от мескит са известни на местните населения от векове, които отдавна го използват като основен източник на храна.

Мескитовото брашно намира място сред суперхраните. Освен уникален вкус, то притежава и високи хранителни стойности. Притежава много положителни качества. В него се съдържат ценни за човешкия организъм съставки като лизин, калций, магнезий, калий, желязо, цинк, диетични фибри и протеини.

Една от основните функции на мескитовото брашно е успешното балансиране на кръвната захар. Захарите, които се съдържат в него, са под формата на фруктоза. Тя не изисква инсулин за обмяната на веществата. Това прави брашното добра алтернатива за диабетици.

Приемът му подпомага поддържането на постоянно ниво на захарта в кръвта за продължителен период от време. Високите нива на лизин пък в състава му го правят ценна съставка при храни, в които лизиновите стойности са занижени.

Мескит

25% от мескитовото брашно са естествени фибри. Тъй като се усвояват по-бавно от останалите видове зърнени култури, те предотвратяват резките повишения и понижения на нивото на кръвната захар. Така стресът за организма се намалява, а панкреасът постепенно нормализира своята дейност.

Брашното от мескит може да се използва като ароматен подсладител за различни сладки изделия самостоятелно или в комбинация с други видове зърнени брашна. От него могат да се приготвят и различни видове сурови крекери, пайове, бисквити, хляб.

Мескитовото брашно е перфектно допълнение към различни напитки като чай, кафе и др. Съчетава се добре и с ядкови и зърнени пресни и кисели млека, енергийни напитки и масла за мазане от плодове и ядки.

Като добавка мескит се добавя към зеленчукови ястия, салати, сосове и супи. Служи и за украса на различни десерти и крем супи – трябва само леко да се поръси отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest