Народна медицина с глог
Folk Medicine with Hawthorn
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Народна медицина с глог

Народна медицина с глог

Чай от Глог
Чугунен тиган с капак - 26 см-19%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Глогът е билка, която при редовна употреба, може да подобри работата на сърцето. Препоръчва се и на хипертоници, освен това се смята, че увеличава физическата и умствената способност.

Експеримент, който е направен в клинична обстановка, установява, че екстракт от билката усилва сърдечните съкращения, едновременно с това забавя сърдечната дейност и регулира нарушенията в сърдечния ритъм.

При хипертония се препоръчва отвара от следните билки – глог, копър, дилянка, маточина, мента. От всички дроги се слага по 1 ч.л. в 400 мл вряща вода.

Сместа трябва да се вари три минути и после да се кисне половин час. Накрая прецедете и пийте три пъти на ден по 120 мл. Лечението да продължи поне 3 месеца, след което да се направи две седмици почивка и да се повтори.

При високо кръвно налягане можете да си направите и следната запарка:

Смесете в подходящ съд 80 г глог, 50 г цвят от бъз, по 40 г стръкове от хвощ и бял имел, 30 г корен от дилянка и 20 г корени от здравец. Разбъркайте хубаво билките, след което вземете 2 с.л. от сместа и ги запарете с 400 мл вряща вода. Запарката трябва да престои един час. После прецеждате и пиете по една винена чаша преди храна 3 пъти на ден.

Глог

Друга ефикасна рецепта за хипертоници съдържа билките – 60 г глог, 40 г стръкове от бял имел, 30 г стръкове от дяволска уста, по 20 г цвят момина сълза, корен от дилянка и мента. Технологията на приготвяне е същата, както в рецептата по-горе. Пие се по 1 кафена чаша преди храна три пъти дневно.

Ако страдате от хронична сърдечна недостатъчност, направете си запарка от 80 г глог, 40 г корени от дилянка и 30 г горицвет. Запарката се прави отново с 2 с.л. от билките и 400 мл вряща вода. Да се пие по 1 кафена чаша три пъти дневно.

При атеросклеротична миокардиосклероза можете да си правите следната запарка:

Смесвате в подходящ съд 100 г глог, 50 г пясъчна самодивска трева, 40 г корени от валериана, 30 г ментови листа. Сложете 1 с.л. от тази смес в 200 мл вряща вода. Оставете запарката да се кисне два часа и после прецедете. Пийте 2 – 3 пъти на ден преди храна. Количеството на прием е една кафена чашка.

За глога се смята, че не може да навреди, дори след като е използван продължително време. Не забравяйте, че дилянката е отровна. Най-добре преди да прибегнете до някоя от рецептите да се консултирате с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest