Видове дафинов лист
Varieties of Bay Leaf
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове дафинов лист

Видове дафинов лист

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Дафинов лист
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Дафиновото дръвче, наричано още лаврово, е известно още от древността със своите невероятни здравословни и кулинарни ползи. За негова родина се смята Мала Азия и Средиземноморието. Практиката с лаврови венци да се кичат победителите идва от древните елини, които въвели този обичай.

Подправката дафинов лист допълва пикантните ястия. Тя способства за това ястието и съставките в него да разкрият напълно потенциала си. Хармонира добре с други подправки като чесън, лук, бахар, черен пипер.

Добавя се в различни местни и зеленчукови супи. Използва се и като консервант. Специфичното при дафиновия лист е, че се поставя в началото на процеса на готвене и се изважда точно преди сервиране.

Известни са няколко вида дафинов лист. Те произлизат от семейство Лаврови. Влагат се пресни или сушени както в готварството, така и в много рецепти от народната медицина. Ето кои са те:

Месо с дафинов лист

Средиземноморски дафинов лист

Това е стандартният и познат у нас дафинов лист. Употребата му е както на всички други видове.

Калифорнийски дафинов лист

Растението е познато още като орегонска мирта. Листата са изключително подобни на тези на средиземноморския дафинов лист, но се различават в едно – интензивния и много по-наситен вкус. Поради това с употребата му трябва да се внимава.

Индийски дафинов лист

Дафинови листа

Наричан още теджпат, този вид дафинов лист се отличава с вкус и мирис, типични за канелата, но в по-занижени дози. Визуално индийският дафинов лист прилича на другите видове дафинов лист, поради което е наречен и с това наименование. Това обаче е некоректно, тъй като е от едно същото семейство с лавъра, но е от друг род. Индийският дафинов лист не се употребява като другите видове, тъй като по-скоро се доближава до китайската канела касия както по мирис, така и по вкус.

Индонезийски дафинов лист

Известен като мантинг и даун салам, този подвид на дафиновия лист се използва главно в Индонезия и Малайзия. С пресните и изсушени листа се овкусява най-вече месо и в редки случаи - зеленчуци. Индонезийският дафинов лист има различна и по-слаба миризма от останалите видове. Освен това, за да освободи аромата си, той задължително трябва да мине през определена термична обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest