gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Разликата между мента и джоджен

Разликата между мента и джоджен

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Мента
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Българската традиционна кухня се определя като пикантна, тъй като едни от основните суровини, които се използват, са подправки. Тяхната употреба е необходимост, която подобрява вкуса на храната и способства нейното усвояване.

Въздействието им се определя от концентрацията, количеството, цветовите и вкусови съставки. Всеки кулинар има свой вкус, но в традиционната ни кухня има определени правила за това как се подправя всяко ястие.

Подправките се използват както пресни през топлите месеци, така и изсушени или замразени през зимата. Наред с магданозът, копърът и девесилът, у нас традиционно се използват и мента, и джоджен.

Джоджен

Макар и да имат определени сходства, джодженът и ментата имат непреодолими различия по между си. И двете растения са многогодишни и имат силна и ясно изразена миризма, по която могат лесно да бъдат различени.

Джодженът обаче се смята за пиперлива мента, получена чрез кръстосване. Той бил първото културно растение в Европа. Днес у нас се използват няколко вида мента и техните кръстоски, които се наричат джоджен.

Джодженът, както почти всяка друга любима българска подправка, се използва пресен и сушен. Добавя се в традиционната боб чорба, ястия със зелен фасул, леща, грах.

С него се подправя картофена салата, сосове за риба, ястия с месо, спагети и много други. Силният му аромат го прави прекрасно средство за ароматизиране на ликьори.

Зелен Чай с Мента

За да имате под ръка джоджен по всяко време, то наберете стръковете му по време на цъфтежа. Те се измиват, отцеждат добре, връзват се на китки и се оставят на сухо и проветриво място да съхнат.

Когато са напълно сухи, листата се оронват от стеблата и се прибират в стъклени буркани, които се затварят плътно. Съхраняват се на сухо и хладно място.

Ментата от своя страна е широко разпространена у нас. Съществуват общо 22 вида. Най-популярна е градинската мента, която се използва в кулинарията. Тя цъфти в дребни, червено-виолетови цветчета. От нея се използват само младите листенца.

Тя е подходяща подправка за доста по-малко ястия от джоджена. Подходяща е за месни, рибни и зеленчукови ястия. Партнира си добре с агнешко месо, сирене, грах, плодови салати, супи, сладоледи. С нея се приготвя и тонизиращ чай.

Най-подходяща за употреба е прясната мента. Тя може да се съхранява за кратко в найлонови пликчета в хладилника. Друг вариант е да се замрази във форма за лед. Също като джоджена може да се изсуши, като се съхранява в добре затворени съдове, на сухо и тъмно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest