Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Бабини зъби срещу простатит

Бабини зъби срещу простатит

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Бабини Зъби
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.
93.94 лв.
Виж ››

Бабини зъби са известни още като трабузан, диви кошнички, ревничав бурен. Под това име се разбира многогодишно тревисто влакнесто растение, цъфтящо в пурпурни, червени или бледовиолетови цветчета. У нас може да се открие само по склоновете на Витоша и Люлин планина, до 800 м надморска височина.

Използваема е надземната част на растението. Тя се прилага по няколко начина, взависимост от симптомите.

Най-често бабините зъби се използват при импотентност, стерилитет и хипертрофия на простатата. За целта се 2 ч.л. от билката се накисват в студена вода за 1 ден. Полученото се изпива на глътки за 1-2 дни.

Със същата отвара се лекуват още камъни и песъчинки в бъбреците и пикочния мехур. Тя има диуретично действие. Освен това повишава киселинността на стомашния сок. Профилактично се приема като стимулиращо половата сфера средство. Има още лаксативно и противогъбично действие.

Билка Бабини Зъби

Билката бабини зъби има цялостно успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система. В разрез с това притежава и местно дразнещо действие, което предизвиква нахлуване на кръв към раздразнените места. Поради това се прилага при при оскъдна и нередовна менструация.

Често се прилага при хронично възпаление на половите органи, както при мъжете, така и при жените. С бабини зъби се лекува коклюш, бронхит, спазми на стомаха, червата и жлъчката, невралгия и мигрена.

Това, което способства всички тези свойства на бабините зъби, са активните вещества, които се съдържат в билката. Това са стероидните сапонини протодиосцин и протограцилин, както и някои други.

Освен самостоятелно, отварата от бабини зъби може да се комбинира с отвара от корен от глухарче. Подобна комбинация от билки действа чудесно на заболявания на опорно двигателния апарат като артрит, гонартроза, коксартроза, проблеми с гръбначния стълб.

Това става, като 1 с.л. глухарче – корен и 1 с.л. глухарче – стрък се сложат да се в 400 мл вода за около 20 мин в покрит съд, на тих огън. Оставя се 24 ч. да престои, след което се прецежда и се смесва с отварата от бабини зъби. Съхранява се в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest