Хидрастис гони настинката и грипа
Goldenseal Gets Rid of Cold and Flu
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хидрастис гони настинката и грипа

Хидрастис гони настинката и грипа

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Хидрастис
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Хидрастисът е билка, позната на човечеството от хилядолетия насам. Данни за използването ѝ като лекарство има още от времето на американските индианци. Лечителите от онези времена го смесвали с мечешка мас и го използвали като средство против насекоми.

Използвало се е още за лечение на рани, язви, болки в ухото, възпаления, възпалени очи, стомашни и чернодробни проблеми. Освен това има данни за приготвянето на настойки и отвари от корен от хидрастис.

С тях се лекували настинка и грип, както и по-тежки състояния, като треска, пневмония, висока температура и проблеми със сърцето. Някои дори смятали, че билката има способността да бори туберкулозата.

В Европа билката хидрастис идва през 18 век. Само век по-късно употребата ѝ става много по-широка, докато в 20-ти век именно хидрастисът бива включен в лекарство, наречено Златно Медицинско Откритие. Негов създател е д-р Рой Пиърс.

Хидрастисът е изключително ползотворно растение, най-вече поради своите антисептични и адстрингентни свойства. Поради масовото му търсене обаче, в последните години се наблюдава тенденция за изчезване на билката в природата.

Поради това, когато закупуваме хидрастис от специализираните магазини, е добре той да е с култивиран и органичен произход.

Билка Хидрастис

Използваемите части на хидрастисът са корените и коренищата. В тях се откриват двата основни алкалоида хидрастин и берберин, както и известни нива канадин.

Алкалоидът хидрастин в хидрастисът способства използването на билката за подсилване на имунитета. С него се лекуват всякакви инфекции на горните дихателни пътища, очите и гърлото, водещи до настинки и грип. Освен това тази съставка способства лечението на чревните инфекции, способства улесняването на храносмилането.

С билката се лекуват болки, предизвикани от ишиас, такива в мускулите и ставите, както и някои гинекологични заболявания. Освен това хидрастинът има способността да свива кръвоносните съдове и да стимулира автономните нерви. Способства лесното излекуване на инфекции на пикочните пътища, както и кожните проблеми.

Берберинът - другият алкалоид има антибактериално и амебоцидно действие. Характеризира се с лек слабителен ефект и противовъзпалително действие. С него се лекува диария и холера. Освен това действа успокояващо на централната нервна система.

Въпреки множеството си ползи, с хидрастисът не трябва да се прекалява. Съдържащите се в него алкалоиди са изключително силни и прекомерната им употреба може да доведе до свиване на малките кръвоносни съдове.

А това води до повишаване на кръвното налягане. Освен това може да се наруши и чревната флора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest