gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»За какво помага чаят от бял имел

За какво помага чаят от бял имел

МаринаМарина
Джедай
15687
Бял имел
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Имел е паразитно растение, за което се смята, че има магически свойства, а в миналото е използвано и като талисман за късмет и плодородие. Още римляните са узаконявали браковете си под него, а този обичай се среща и до днес. Имелът расте кълбовидно по дървета като топола, кестен, върба и други и се счита, че по-добрият имел е този, който расте по плододайните дървета (круша, ябълка).

Екстрактът от имел е много ценен за лечение на кашлица или други респираторни заболявания като астма и бронхит. Ефектът се постига благодарение на неговите антиспастични и успокояващи свойства, заради които се използва и за лечение на епилепсия, истерия, тревожност и неврози.

Има доказани ценни качества и при пациенти, подложени на химиотерапия, при които подпомага неразположенията, предизвикани от облъчването. Има и единични изследвания, посочващи възможността на имела да предотвратява развитието на злокачествени заболявания, но те са косвени и недостатъчни.

Възможността на това растение да подобрява имунитета го прави подходящо за приложение при ревматизъм, артрит и хипертония. А от бял имел могат да бъдат правени компреси за лечението на ишиас, подагра и други. Той е и помощник при безсъние, мигрена, диария и нощно напикаване.

Трябва обаче да се внимава в избора на имел, защото европейският понижава артериалното налягане, а американският - го повишава.

Чай от бял имел

Подходящ е и за предотвратяване появата на менструални болки, различни маточни нарушение и фертилни проблеми (проблеми с плодовитостта), както и като кръвоспиращо средство.

Освен това консумацията на сурови плодове от имел е опасна, защото те са отровни, като по тази причина се използват неговите листа за направата на чай.

Белият имел носи в себе си много положителни качества за здравето на човека. Използва се при затруднено дишане, за подобряване на кръвообращението, при горещи вълни (по време на менопаузата при жените).

Така полезният чай от имел се приготвя, като използваме една супена лъжица ситно стрити листа от имел, които поставяме в чаша студена вода. След 12 часа, в които е престоял на стайна температура, е готов за употреба със запазени свойства да лекува.

Белият имел не е препоръчителен за бременни жени и кърмачки, както и за деца и домашни любимци, понеже може да предизвика припадъци, халюцинации, повишена температура и диария.

Винаги трябва да се консултирате със специалист преди неговото приложение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest