gotvach.bg»Статии»Любопитно»Разлика между бял и черен шоколад

Разлика между бял и черен шоколад

МаринаМарина
Джедай
15686
бял шоколад
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Когато човек заговори за шоколад, е някак трудно да се каже лоша дума за него. Естествено, ако не се прекалява с консумацията му, истинският шоколад е много полезен за организма. Шоколадът, както червеното вино, е богат на биофлавоноиди, които са растителни микроелементи, полезни за здравето.

Те поддържат сърдечно-съдовата система, осигуряват силни антиоксидантни ползи и дори предотвратяват някои злокачествени заболявания. В това сладко изкушение се съдържат и много витамини, минерали, а мазнините според различни доклади понижават нивата на лошият LDL холестерол.

Шоколадът притежава способността да облекчава стреса и повишава настроението. Дали обаче тези ползи са еднакви за тъмния и белия шоколад, ще опитаме да разберем сега.

Шоколадът в неговия естествен вид се прави от какаови зърна, чиито произход е от Централна и Южна Америка, където се отглеждат още преди 1100 г. пр. Хр. Още маите и ацтеките са приготвяли т. нар. Горчива вода - нещо като днешния топъл шоколад.

Всеки шоколадов десерт може да се обработва по различни технологии, което обаче пряко влияе на неговите хранителни качества. Най-добре би било той да е направен по оригинална рецепта с какаови зърна, макар че те придават горчивина на десерта. А за да се подобри вкусът му, се добавят различни овкусители, които променят положителните му качества, но го правят и по-апетитен.

Черен шоколад

Най-общо казано, съществуват три вида шоколад – бял, тъмен и млечен. Белият шоколад е най-малко питателен. Той не съдържа какао, а какаово масло, в което са отстранени какаовите твърди вещества. Добавя му се мляко, ванилия и захар, в резултат на което се получава вкусна, сладка и бяла комбинация, топяща се в устата ни.

Белият шоколад съдържа в малко количество твърди вещества, но те са недостатъчни, за да се запази обичайната хранителна стойност на какаовия шоколад. Оттам и количеството на биофлавоноидите е по-ниско, защото той са запазена марка именно на какаото.

Ако желанието ни е да се възползваме изцяло от качествата на шоколада, е най-полезно да се доверим на тъмния шоколад. Той е най-горчив, но съдържа и най-много какаови твърди частици и масло. Колкото по-висок е процентът на какао, толкова ще е по-полезен за организма.

Препоръките са няколко пъти седмично да се похапва по 40 г черен шоколад за по-добро здраве. Истинският шоколад не би трябвало да съдържа други масла освен какаово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest