gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Адзуки - царят на бобовите растения

Адзуки - царят на бобовите растения

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Боб Адзуки
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Адзуки е сред непознатите у нас бобови култури. Въпреки че се предлага на определени места, най-вече сред гурме кухнята, малцина са опитвали вкуса на тези червени и дребни бобчета, идващи от Изтока. Отличителният белег на този сорт е специфичната бяла чертичка от едната страна.

Бобът адзуки е предпочитан по две причини. На първо място е лесното и бързо увиране. В тенджера под налягане е готов за пет минути, а дори на такъв от няколкогодишна реколта са нужни максимум десет. От друга страна малките зрънца и мекият им вкус го прави подходящ както за солени ястия, така и за сладки.

Често бобът адзуки се нарича царят на бобовите растения. Това се обуславя както от вкусовите и хранителни качества, така и от уникалния червен цвят, който е показател на властта.

Както в България традиционен е Смилянският боб, така в Япония бобът адзуки се смята за основен сорт. Там той е основна суровина за приготвянето на сладкиши. Най-често се намачква паста и се прибавя към десерти, сладкиши и сладолед. Освен това се предлага и под формата на брашно.

В Европейските държави бобът адзуки традиционно се приготвя на супа, яхния и в различни солени плънки. Има и ресторанти, които предлагат и смели сладки вариации в класически за континента десерти, като кремове и пълнежи.

Адзуки

Адзуки е предпочитана съставка в почти всички видове студени салати. Може да се намери още в рецепти за фрапета, бонбони, палачинки, торти, сосове за месо и какво ли още не. Най-интересното му приложение е в шейвайс. Това представлява сладолед, приготвен чрез леко остъргване на ледено блокче.

Бобът адзуки има едно основно предимство пред останалите сортове боб. Той е най-лесно смилаемият сорт. Поради това е достъпна алтернатива на образуващите повече газове бобчета. Освен това в него не се съдържа глутен, към когото много хора имат непоносимост.

А калориите му – те почти не съществуват. Съдържание на мазнини е минимално, компенсирано от богато количество белтъчини. В една малка купичка от него има едва 100 калории и 1 г мазнини. Не съдържа холестерол или натрий.

Съставките на бобът адзуки са необходими на всяко живо същество. В него има магнезий, калий, желязо, мед, манган, витамини В1, В3, ниацин, фолиева киселина и др.

Освен за храна, той се използва и от традиционната китайска медицина. С него се подобряват репродуктивните функции, работата на бъбреците и на отделителната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest