gotvach.bg»Статии»Любопитно»Белият хляб се оказа полезен

Белият хляб се оказа полезен

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Бял хляб
Сушилник за прибори и добро настроение-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.20 лв.
Виж ››

През последните години все по-запалено се коментира колко вреден е белият хляб и как трябва да избягваме консумацията му. Ново изследване обаче показва, че белият хляб влияе добре на здравето ни, тъй като увеличава броя на добрите бактерии в стомаха и по този начин предпазва от болести.

Учени от Испания решили да изследват чревните бактерии, за да разберат по какъв начин човешкото здраве зависи от тях. Това е от значение, тъй като е известно, че имунитетът ни намалява, когато намалее броят на някои определени бактерии. Специалистите отдавна са доказали, че най-ефикасният начин за поддържане на добър баланс на бактериите е пълноценното хранене.

Ето защо техни колеги от университета в Овиедо проучвали полифенолите в редица подправки, чайове, плодове и зеленчуци и как въздействат те на поддържането на баланса на микробите в нашия стомах. Учените задали въпроси на общо тридесет и осем здрави възрастни за менюто им и предположили кои бактерии ще намерят в проби от екскрементите им.

Хляб

Направеният анализ показал, че пектинът, който се съдържа в плодовете намалява броя на добрите бактерии. Но не това откритие изненадало толкова много учените. Изследователите се учудили много, когато открили, че именно белият хляб увеличава полезната бактерия лактобацилус.

Доскоро се смяташе, че пълнозърнестите храни подпомагат увеличаването на нивата на полезните бактерии, тъй като са източник на фибри. Но това ново проучване показва, че всъщност приемът на отричаните напоследък рафинирани зърна, които се съдържат в белия хляб и белия ориз, може да увеличи броя на здравословните бактерии.

Стомах

Въпреки че твърде различните участници и малкото на брой проби не позволяват да се направят категорични заключения, нашето ново проучване все пак показва значението на диетата като цяло, а не на отделни компоненти.

Откриването на връзката между консумацията на обичайни храни като портокали или бял хляб и някои полезни бактерии подчертава значението на бъдещи проучвания, съсредоточени върху диетата, а не върху отделни компоненти, каза д-р Соня Гонсалес от изследователския екип.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest