gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Нов случай на хранително натравяне в Банско

Нов случай на хранително натравяне в Банско

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1318
Натравяне

Вчера вечерта в болницата МБАЛ-Разлог са били приети седем деца със симптоми на хранително натравяне. Децата са от Сандански и са били в Банско на екскурзия.

13-годишните деца били настанени в хотел Анели вчера вечерта, като след настаняването 7-те тинейджъри излезли да хапнат навън.

След като се нахранили, на децата от Сандански им прилошало и се върнали в хотела. Около 21 часа 7-те тинейджъри започнали да повръщат и веднага потърсили медицинска помощ.

Елена М., Галя Б., Снежана С., Андреа Г., Никол Х., Живко А. и Антон К. веднага били приети в МБАЛ-Разлог. Групата екскурзианти показала всички симптоми на хранително натравяне.

Тъй като не са се хранели в хотел Анели, а някъде навън, експертите няма да проверяват кухнята на хотела.

След като са прегледани, нито едно от 7-те деца - пет момичета и две момчета, не са пожелали хоспитализация. Тинейджърите са освободени за домашно лечение, а от многопрофилната болница за момента отказват коментар по случая.

Хранене

Това е вторият случай на хранително натравяне в град Банско и то само за краткия период от 2 седмици.

На 1 юни 12 деца от софийско училище също постъпиха в инфекциозното отделение на МБАЛ-Разлог със симптоми на хранително отравяне.

След направените проверки и взети проби беше установено, че децата от 145-то СОУ са се натровили от вторично заразена храна със стафилококи. Бактерията беше намерена в пробите от ръцете на готвачката на хотела, сервитьора и една от работничките в сладкарския цех в Банско, където са били приготвени сладкиши, които са доставени в хотел Божур.

При някои от 9-годишните деца от София също беше установено наличието на бактерията стафилококи.

Третокласниците от софийското училище бяха приети в МБАЛ-Разлог с повръщане, диария и висока температура.

10 от децата, отишли в Банско на зелено училище, останаха в многопрофилната болница за 1 ден, след което бяха изписани. Други две 9-годишни имаха съвсем леки оплаквания, заради което бяха освободени от лекарите още същия ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest