gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи и вреди от черния пипер

Здравословни ползи и вреди от черния пипер

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95243k
Черен пипер
Метален сушилник за съдове на два етажа-22%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
46.02 лв.
Виж ››

Черният пипер се консумира от милиони хора по целия свят, като вероятно малко от тях подозират за неговите невероятни здравословни качества. Той е в помощ при кашлица, настинка, също и подпомага храносмилането, действа благоприятно на косата и кожата.

Оказва, че се употребата му подобрява тяхното състояние, дори има и способността да редуцира телесното тегло. Изключително богат е на минерали и витамини и освен това има и изразени антибиотични качества.

Тази на пръв поглед малка подправка крие много ползи за здравето на човека. Тя съдържа в себе си основни хранителни вещества като магнезий, калий, желязо, диетични фибри, както и Витамин С и Витамин К. Благодарение на състава си черният пипер има изразени антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни качества.

Благодарение на съдържанието на аскорбинова киселина (Витамин С) черният пипер има изразени антибиотични свойства заради това, че този витамин атакува вредните радикали в организма. Така се предотвратява появата на злокачествени заболявания, а понякога намира приложение и при рак на кожата. Антиоксидантите в пипера предпазват кожата и от преждевременно стареене.

Черният пипер подпомага храносмилането, провокира секрецията на солна киселина и така предотвратява заболявания, свързани с червата и стомаха. Изненадващ е и фактът, че действа като лекарство при състояния на простуда и кашлица. Също подобрява и стоматологичното здраве, като се бори с кариесите, а и облекчава зъбобола.

Освен многото ползи от приема на черен пипер се оказва още, че той е и естествен антидепресант. Благодарение на алкалоида пиперин, който придава и вкуса на черния пипер, организмът се предпазва от депресии и се стимулира нервната система.

Млян черен пиепр

Витилиго е състояние на кожата, при което на места тя започва да губи своята пигментация и се оцветява в бяло. Оказва се, че отново пиперинът стимулира пигментацията на кожата, а това твърдение е подкрепено от няколко изследвания в Лондон.

Друга полза от черния пипер е възможността в стрито състояние да се използва като ексфолиант за кожата. Освен че ще премахне мъртвите клетки, той ще я изчисти от токсини, правейки я мека и сияйна. Благодарение на противовъзпалителните и антибактериалните си свойства, ексфолиацията с черен пипер предотвратява появата на акне.

При пърхот може да се използва счукан черен пипер, поставен върху скалпа за 30 мин. След това главата се изплаква, а шампоан може да се нанесе най-рано на другия ден. Интересен начин да накарате косата Ви да се съживи е като се направи маска от смлян черен пипер и семена от лимони, приложена върху косата и скалпа. Оставя се сместа да действа 10-15 минути, след което изплакваме със студена вода.

Черният пипер обичайно е безопасен за здравето на човек, но много трябва да се внимава при приема на някои медикаменти. По тази причина е уместно да се направи консултация със специалист, особено ако дозите пипер са по-високи от обичайните.

Нежелани реакции може да се очакват и ако черният пипер се приема в лекарствени количества, като може да предизвика стомашно разстройство и други неразположения. Вдишването му предизвиква дразнене на дихателните пътища, оток (подуване), рядко спиране на дишането. Разбира се, пиперът трябва да се избягва от хора, които са алергични към някои от съставките му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest