gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на сайдера

История на сайдера

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Сайдер

Сайдерът /cider или cyder/ представлява алкохолна напитка, която се приготвя по специална технология от ферментиралия ябълков сок. Сайдерът е силно газиран, сладникав и леко кисел. Напитката има златист или зеленикав цвят и се отличава със силен ябълков аромат.

Алкохолното съдържание е около 6—7 %, като според захарността сайдерът варира от сух до сладък. В някои страни тази напитка се нарича ябълково вино, тъй като тя си е такова в действителност. Това питие се прави и от други плодове освен от ябълки. По-популярен сайдер е този от круши, който се нарича пери /perry/.

Според историците сайдерът за първи път е приготвен преди повече от едно хилядолетие. Легендата разказва, че сайдерът се получава случайно, когато веднъж Карл Велики (VIII—IX в.) седнал върху чувал с презрели ябълки. Те до такава степен се смачкали, че чак се отделил сайдер от тях. Тогава започват масово да се садят градини с ябълкови дръвчета, за да се произвежда новата напитка.

Някои учени смятат, че сайдерът е бил изобретен от гърците. Те търсят връзка между думата сайдер и гръцката дума за твърд алкохол- sikera.

Въпреки това първите източници, които споменават целенасоченото производството на сайдер, са от тринадесети век в Испания. В последствие технологията се е разпространила в Нормандия и Савоя. През деветнадесети век сайдерът е едно от най-популярните питиета във Франция.

Алкохолен Сайдер

Напитката сайдер обаче не във всички страни е алкохолна. В Северна Америка например под това наименование е популярен неферментирал и нефилтриран ябълков сок. А този, който съдържа алкохол, се нарича твърд сайдер.

Сайдерът не може да се приготви от какви да е ябълки. Ето защо в страните, където се произвежда най-качествените сайдери, се използват само отбрани сортове. За момента най-добрите сайдери се предлагат от Франция, Германия, Испания и Русия.

Във Франция даже има няколко вида сайдер. Чистият сайдер е с алкохолно съдържание 5-9% и към него не се добавя вода. Има и такъв сайдер, който е с добавена вода и е с алкохолно съдържание 3-5%. Има още сух сайдер, пенлив сайдер и др.

Всички от тези видове обаче се сервира охладен и може да се консумира по всяко време на деня, като това разхлаждащо питие се предпочита особено през най-горещите летни часове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest