gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кресон - едно от първите култивирани растения

Кресон - едно от първите култивирани растения

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Кресон
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Едно от първите култивирани растения изобщо е кресонът. Той е използван още от древните гръцки и римски войници, тъй като давал сила и издръжливост. През ХVІІ век прочутият английски билкар Никълъс Кълпепър пък препоръчват напитка от кресон за почистване на лицето от петна и пъпки. Индианците в Америка пък прилагали растението при болки в черния дроб и бъбреците.

Кресонът представлява водно растение. Предполагаемите му ползи в древността днес са доказани. През годините хората са култивирали растението. Градинският кресон представлява зеленолистен зеленчук, стоящ редом до останалите суперхрани.

Родината на кресона е Евразия. Оттам се разпространява в Северна Америка, Канада и САЩ. Дивият воден кресон най-често се открива край потоци, речни корита, езера, ручейчета и реки. В кулинарията се използва само градинският кресон.

По времето на кралица Виктория в Англия кресонът бил известен повече като хляба на бедняците. Тогава растението било лесно достъпно и по-нисшата класа замествала хляба с кресон. Това било успешно благодарение на съдържащите се в растението хранителни елементи.

Едва 80 грама от зеленчука осигуряват препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден. Освен това се твърдяло, че той предпазвал от скорбут и се консумирал като превантивна мярка. Смята се, че още Хипократ е използвал свежите стебла на кресона за лечение на пациенти с различни заболявания.

Супа с кресон

Благотворните си свойства кресонът дължи на съдържащите се в него витамините А, С и Е, както и микроелементи като фолати, калций и желязо. В него се откриват още флавоноиди, хидроканелени киселини, глюкозинолати и лутеин.

Интересното е, че въпреки че засища, кресонът е нискокалоричен зеленчук. Това го прави прекрасна добавка, а защо не и основна съставка на всяка диета. Почти 90 % от калориите в зеленчука са под формата на протеини. Приемът му активира бързото разграждане на веществата, подпомага прочистването на организма и дава сила и енергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest