Черен чай или кафе

Черен чай

Как да започнем деня – с чаша вкусен черен чай или с топло ароматно кафе? Можем ли да се откажем от кафето в името на черния чай и всъщност какви ползи ще ни донесе това?

На първо място черният чай съдържа голямо количество витамини, минерали и е богат на антиоксиданти. Заради тези свои съставки черният чай е полезен през пролетта – за да ни спаси от пролетната умора, както и зимата – когато ще ни предпази от настинките и грипа.

Освен това черният чай стимулира изгарянето на мазнините, а само две чаши дневно от напитката са чудесен избор за профилактика срещу диабет. Смята се, че напитката може да защитава организма от ракови заболявания.

Това е и най-голямото предимство на чая пред кафето. До този извод са достигнали учени от Медицинския център на Университета в Мериленд.

Освен това черният чай има тонизиращ ефект, но няма влияние над сърдечната дейност. При редовна употреба ще се нормализират и нивата на холестерол в организма.

Чай

Американски специалисти твърдят, че черният чай може предпазва от рак, инсулт, депресия, неврози, сърдечно-съдови заболявания. Освен това напитката пречиства от токсини организма.

И преди да решите, че въпреки предимствата му пред кафето, тази мисия е загубена преди да я започнете, понеже не можете да се откажете от ободряваща напитка сутрин, имайте предвид, че в черния чай също се съдържа кофеин. Да, количеството е по-малко, но пък винаги можете да изпиете две чаши чай.

Освен това знаете как кафето оцветява зъбите след консумация – черният чай не само няма такъв ефект, но може да се използва и като превенция срещу кариес. Достатъчно е да изплаквате устата си с него два–три пъти дневно.

Друго неподозирано предимство на черния чай е, че заздравява костите или поне така твърдят австралийски учени. Според проучването онези, които консумират повече чай, отколкото кафе, имат по-здрави кости и съответно по-малък шанс да развият остеопороза.

Черният чай се препоръчва на хора, които след консумацията на кафе започват да треперят, имат сърцебиене, усещат стомашно неразположение и т.н. Смята се, че чаят дори може да ни избави от стрес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest