Студената вода пречи на храносмилането
Cold Water Impedes Digestion
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Студената вода пречи на храносмилането

Студената вода пречи на храносмилането

МаринаМарина
Джедай
15641
Студена вода

Тялото ни се нуждае от течности, за да може да функционира правилно. Кръвта се състои от 80% вода, а мозъкът ни – от 75%. И ако не пием достатъчно течности, солите, хранителните вещества и хормоните няма да могат да се транспортират оптимално. Ще се повиши рискът от тромбози, ще се уморяваме по-лесно и трудно ще се концентрираме. Затова трябва да се погрижим да пием достатъчно вода.

От последни проучвания се установява обаче, че студената вода приета по време на хранене може да навреди на правилното храносмилане.

Още древните китайци са знаели за недостатъците на студената вода по време на храна и по тази причини в продължение на хиляди години те я заменяли с топли напитки, чайове и други.

А правилното храносмилане е от изключителна важност за нормалното функциониране на целия организъм, за да има той достатъчно енергия за извършване на ежедневните нужди, за извличане на така важните витамини и минерали, за имунната защита на организма.

Изследванията посочват, че при нормално храносмилане на месо, яйца, риба, сирене, бобови растения, ядки и семена те престояват в стомаха близо 4 – 5 часа, необходими за храносмилателните процеси. В случая обаче, ако се консумира студена вода по време на храна, те престояват в стомаха само 20 минути.

Храносмилане

Така се затруднява тяхното разграждане и усвояване. Тази храна не успява да се разгради в червата, започва да ферментира и да отделя токсични химикали. Предизвиква подуване на корема, газове, оригване, лош дъх, диария, главоболие, алергии и други.

В краен резултат - ледената вода по време на ядене може да забави храносмилателните процеси. Така храната не се преработва правилно и не се извличат от нея нужните хранителни вещества. Освен това тази студена напитка кара тялото да я затопли, за което е нужна енергия.

По тази причина експертите съветват да се избягват студените течности, а да се приемат такива на стайна температура и да се пият поне 30 минути преди и след храна. Доказано е, че консумацията на по-топли напитки улеснява храносмилането, подобрява перисталтиката и така позволява на тялото да усвои необходимите количества хранителни съставки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest