gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво може да си хапнем преди лягане?

Какво може да си хапнем преди лягане?

Хладилник
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.
Виж ››

Според много специалисти яденето преди сън е изключително вредно. Първата причина за това схващане е, че похапването преди заспиване вероятно ще направи почивката ви непълноценна.

Стомахът ви няма да си почине, а ще преработва храните, които сте приели, и когато станете сутринта, вместо отпочинали се чувствате изморени.

За да избегнете този проблем, трябва да ядете храни, чието преработване не отнема много дълго време.

Според много хора яденето преди сън води и до затлъстяване. Американски специалисти обаче твърдят, че това не е вярно. Те са убедени, че не е важно в колко часа си изял някаква храна, а какво количество си погълнал.

Бадеми

Провели са експеримент с помощта на маймуни – хранили са ги с еднакви порции, но в различно време на денонощието. След известно време проверили теглото на маймуните и се оказало, че то не е променено.

След това американските специалисти са решили да увеличат порциите на животните. Резултатите показват, че малко след това маймуните започнали да увеличават теглото си.

Ако не можете да заспите, винаги можете да вземете сънотворно, което със сигурност ще ви избави от проблема, но това не е най-доброто решение.

Предлагаме ви няколко храни и напитки, които можете да изядете и които ще ви помогнат да заспите лесно и едновременно с това няма да попречат на почивката ви:

- Вместо хапчета направете си чай от лайка. Подправете чая с малко пчелен мед, тъй като захарта в големи количества стимулира нервната дейност;

- Ако чаят от лайка ви се струва несериозно предложение и не смятате, че ще излъжете организма си само с него, добавете и една филия пълнозърнест хляб;

- Овесени ядки – сложете си малка порция от тях и ги похапнете с удоволствие. Те бързо ще ви заситят и ще ви позволят да си починете пълноценно;

- Хапнете малко сурови бадемови ядки. Една шепа от тях ще ви подействат добре – в тях се съдържат магнезий и триптофан, които присъстват и в състава на повечето хапчета за сън;

- Друг добър вариант е да изядете един банан преди лягане – в него се съдържа мелатонин, серотонин, магнезий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest