Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Газираните напитки причиняват рак на гърдата

Газираните напитки причиняват рак на гърдата

МаринаМарина
Джедай
15640
Газирани напитки

Ако консумираме три или повече пъти седмично газирани напитки, може да се увеличи рискът от развитието на злокачествено заболяване на гърдата. Това е становището от ново проучване, проведено под ръководството на Д-р Каролин Диорио в Квебек, Канада.

Изследователите установили, че плътността на гърдите при жените се увеличава с прекомерния прием на плодови сокове и газирани напитки. Опасността е такава, че плътността на млечните жлези е в пряка корелация с рака на гърдата. Това е злокачествен тумор, който започва своето развитие от клетките изграждащи гърдата. А ако са засегнати намиращите се в близост лимфни възли, може да се предполага, че това злокачествено образувание е попаднало и в други части на тялото.

От изявление на Д-р Диорио става ясно, че потреблението на захарни продукти се е увеличил в световен мащаб. В тяхното изследване са участвали 1555 жени, половината от които са преминали менопауза. Целта е била да се установи в каква степен захарната диета влияе върху плътността на гърдата. Жените е трябвало да кажат колко често са приемали такива сладки и газирани напитки.

Резултатите посочили, че рискът за поява на рак на гърдата се увеличава с 3 %, ако те приемали три пъти седмично сладки сокове и газирани течности. Ръководителят на проучването допълва, че макар и малко, процентното повишаване на риска е сериозно, имайки предвид, че говорим за злокачествено заболяване.

Рак н агърдата

Експертите потвърждават, че е възможно консумацията на повече захар да увеличи плътността на тъканите на гърдата, стимулирайки растежа на раковите клетки. Също тези тумори се визуализират по-трудно и често се пропускат.

И едно по-старо проучване в Сингапур сочи, че студените газирани напитки за рисков фактор за развитието на злокачествени заболявания. В продължение на 14 години проучването обхванало 60 000 души. Резултатите посочили, че прекомерната консумация на сладки и газирани напитки удвояват, дори утрояват опасността от поява на ракови новообразувания.

Учените категорично потвърждават, че газираните напитки могат да причинят рак на панкреаса, на дебелото черво, както и рак на гърдата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest