gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържа годжи бери?

Какво съдържа годжи бери?

МаринаМарина
Джедай
15686
Чай от годжи бери
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.
Виж ››

Годжи бери е член на семейството на кучешкото грозде, като има и много общо със зеленчуците – картофи, домати, патладжан и пипер. Плодчетата произхождат от хималайските планини на Тибет и Монголия, като сега се открива в различни части на света.

Годжи бери навлиза все по-широко в състава на много здравословни храни благодарение на ползите му за човека. От хиляди години плодът се използва в китайската медицина заради своите антиоксидантни свойства, засилващи имунната система.

Той действа благоприятно върху бъбреците и черния дроб и намалява болките в долната част на гърба, предотвратява виенето на свят и подобрява зрението. Чудодейният плод най-често се консумира в сурово състояние, под формата на чай или като ставка в супи.

Годжи берито подобрява мозъчната функция, намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания, също и увеличава продължителността на живота.

Изключително е богато е на хранителни вещества. Плодовете са добър източник на витамин А, витамин С, желязо, протеини и диетични фибри.

Годжи бери дърво
Снимка: pixabay.com

Само 1/4 чаша годжи бери се равнява на 90 ккал и 4 грама протеини.

Препоръчва се жените да приемат по 46 грама дневно, а мъжете - по 56 грама.

Наличието на много здравословни ползи от на годжи бери го прави незаменим в превенцията на различни заболявания.

Стойностите на фибри също са такива, че доставят дневните нужди, които често не можем да си доставим с дневното си меню. С тяхна помощ се поддържа нормална чревна перисталтика.

Същото количество от този плод доставя на организма близо 180% от нужното витамин С. Той е много ценен за правилното функциониране на човешкия организъм. С негова помощ се забавя стареенето, намалява се рискът от сърдечно-съдови заболявания и се засилва борбата срещу вредните свободни радикали.

Витамин С също участва в производството на колаген, важен за изграждането на кожата, хрущялите, сухожилията и кръвоносните съдове. Оптималното количество подпомага заздравяването на раните и поддържането на здрави нокти и зъби.

Желязото, откриващо се в състава на годжи бери, е основен елемент на всяка една клетка в човешкия организъм. Освен това е необходим за производството на кръвните клетки. И влизайки в техния състав, желязото е ключово в изграждането на хемоглобина и миоглобина, два протеина, участващи в преноса на кислород в тялото.

Недостигът на желязо, от своя страна, води до развитие на анемия, замайване, загуба на тегло, умора и недостиг на въздух. 1/4 порция годжи бери доставя на организма 15 % от необходимата дневна доза.

Включете в менюто си полезния плод, като редовно си приготвяте:

- десерти с годжи бери;

- сладкиши с годжи бери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest