Да прогоним дразнещата кашлица с индрише
Get Rid of your Irritating Cough with Geranium
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Да прогоним дразнещата кашлица с индрише

Да прогоним дразнещата кашлица с индрише

Индрише
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Индришето е една от билките, които най-често се препоръчва за лечение на суха и упорита кашлица. Можете да си направите сироп от билката или да си приготвите отвара. Всъщност илачите против кашлица с индрише са няколко.

В единия сироп се добавят по седем листа от билката, лукчета и локум. След това се налива половин литър вода и сместа се вари на слаб огън, докато се разтопят локумът и лукчетата. Пие се по 2 ч.л. поне три пъти на ден.

Към тази рецепта можете да добавите шест счукани заедно с черупките ореха и три ябълки, които да нарежете на едри парчета. В този случай добавете литър вода и варете, докато се разтопят локума и лукчетата. Прецежда се и се пие на три равни дози.

Можете да опитате да изцерите кашлицата и с комбинацията от индрише и босилек – сложете три листа индрише и 2 с.л. от босилека в подходящ съд. След това добавете счукани два ореха, заедно с черупките, долейте половин литър вода и варете пет минути. После прецедете, подсладете с пчелен мед и изпийте на три приема.

Можете да опитате да излекувате кашлицата и с други народни рецепти:

Босилек

Нужна ви е средно голяма глава лук. Почистете я от люспите и издълбайте в средата дупка с помощта на лъжица. След това сложете мед в получената лучена чашка. Напълнете главата и оставете да престои за една вечер. Сутринта изпийте образувалия се сок.

Можете да опитате и чай с лук и орехи. Разчупете 12 ореха и ги сложете в тенджера с черупките. Към тях добавете 1 глава лук, която също сте счукали, така както е с люспите.

Залейте продуктите с 500 мл вода и варете за 30 минути на слаб огън. След това прецедете, добавете мед и пийте. Дозата изпийте за един ден.

Дюлевите семки също помагат при кашлица. Извадете ги от узрелите дюли и ги сложете в подходящ съд. Загрейте вода на котлона и след като заври, залейте дюлите – на около 100 мл вода сложете 1 ч.л. семки от дюли.

Оставете сместа да се запари за около час и прецедете. Добавете мед, ако ви е неприятно на вкус. Пийте по 1 ч.ч. няколко пъти на ден. Ако деца приемат отварата, намалете дозата на няколко супени лъжици на равни интервали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest