gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лимецът е първата пшеница на човечеството

Лимецът е първата пшеница на човечеството

МаринаМарина
Джедай
15684
Лимец
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Лимецът е древно зърно, известно още като най-стария сорт пшеница на света. Някога наричана Фаро (Farro), тази зърнена култура е позната на човечеството още преди близо 10 000 години. И в миналото именно лимецът е бил една от първите култивирани и отглеждани за храна растения. Смята се още, че произхожда от Близкия Изток, в регионите на Тигър и Ефрат. Днес лимец се среща и по Балканите, Средиземноморието и други.

Той е изключително богат на бета каротен - мощен антиоксидант, който се съдържа в най-голямо количество в този вид пшеница. Също е богат на токофероли и токотриеноли (вещества с антиоксидантни свойства), както и витамин А, В и Е, протеини, сурови мазнини, фосфор и калий.

Лимец се различава от другите видове пшеница, като се класифицира като покрита пшеница. Освен това не е много капризен към почвата и често оцелява там, където другите не могат.

Ястия с лимец

Предимствата на лимеца пред пшеницата са, че това древно зърно е по-богато на каротен и лутеин, освен това е с два пъти по-високо съдържание на минерали, антиоксиданти и протеини. И благодарение на своя антиоксидантен състав той повишава имунитета и предпазва организма от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Глутенът в него е в много ниски стойности, което го прави алтернатива за хранене при хора с непоносимост към него (Цьолиакия). Също се наблюдава и малко по-ниско съдържание на витамин В и фосфор.

Някои изследвания сочат дори, че ако пшеницата се замени с лимец, рязко спадат опасностите от развитие на злокачествени заболявания. И всичко това благодарение на каротеноидите в него.

Също едно друго проучване в Япония изследвало 324 сорта пшеница, а като резултат се установило, че лимецът съдържа най-малко алергени. Заради много ползи, които носи за организма, най-старото зърно на човечеството се смята и за най-полезното.

Вкусът му е страхотен и се приготвя лесно. Може да бъде сварен или да се стрие, а от полученото брашно да се приготви пухкав хляб, палачинки или макарони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest