gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тенджери, тигани и тави от първа необходимост

Тенджери, тигани и тави от първа необходимост

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Кухненски съдове
Кръгла дълбока тава от алпака с дръжки - 39 см
Качество без компромис:
Кръгла дълбока тава от алпака с дръжки - 39 см
80.00 лв.
Виж ››

Пред всяка домакиня стои въпросът с какви домакински съдове да обзаведе своята кухня. За да решим какви съдове да използваме, първо трябва открием кои са най-безвредните за нас и семейството ни. Поради това е добре да се запознаем с основните видове и материали на съдовете на пазара, използвани за определена топлинна обработка. Всеки от тях има както своите предимства, така и своите недостатъци.

Алуминиеви съдове

Тенджери, тигани и тави от алуминий – това са най-масово разпространените съдове най-вече поради ниската си цена и бързото време за загряване. Ако решите да заложите на тях, то имайте предвид, че при всяко готвене в такъв съд, той внася по частица алуминий в храната ви. Алуминият не се усвоява добре от организма и се натрупва, което може да доведе до сериозни здравословни последствия. Ако все пак ви се налага да готвите в такива съдове, то най-добре, след като сготвите в тях, прехвърлете яденето в порцеланов или стъклен съд. Не се препоръчват за кисели или солени продукти. Освен това алуминият лесно се деформира.

Глинени съдове

Глинени съдове

Глинените съдове са сред на-добрите, стига да са добре гледжосани. В противен случай рискувате храната ви да се напълни с химикали. В тях обаче само се готви, но не се и съхранява храна, тъй като отделят минимални количества олово. Те не търпят резки температурни амплитудите и в тях се пече при температура с постепенно загряване.

Стъклени съдове

Подобни на глинените са и стъклените съдове, изискващи постепенно загряване. Най-добри са огнеопорните. Недостатъкът при тях е, че при липса на мазнина залепват, но, от друга страна, това са сред малкото съдове, които не отделят вредни за организма вещества.

Стъклени съдове

Медни съдове

Друг вариант са медните съдове, които обаче, за да се използват, трябва задължително да са калайдисани. Въпреки това при високи температура калаят започва да се топи директно в храната. Бързо се нагряват, лесно се обезформят, но пък са подходящи за задушаване и варене.

Медни съдове

Стоманени съдове

Стоманените съдове имат по-дебели дъно и стени, тъй като в тях най-често има добавен мед или алуминий. Така те имат двойно дъно, което не позволява на ястието да загаря, а съдът запазва топлината за дълго.

Чугунени съдове

Едни от вечните съдове, са чугунените. Те отделят равномерна топлина и приготвят храната равномерно. Минусът им е, че са тежки и трудни за почистване.

Чугунени съдове

Емайлирани съдове

Емайлираните съдове пък са стоманени, железни или чугунени, покрити отгоре с емайл. Той не позволява основният метал да влиза в контакт с храната и да се отделя в организма. Резките температурни разлики обаче напукват това покритие.

Тефлонови съдове

Тефлонови съдове

Сред най-предпочитаните съдове в днешно време са тези с незалепващо тефлоново или керамично покритие. Тефлонът се изкривява лесно, така че е добре да се избират по-дебели съдове. Те не са подходящи за много високи температури. Когато се захабят, е най-добре да се изхвърлят, защото тефлонът отделя доста токсични вещества, които стават все повече с времето му на употреба. Вредните частици от нагряването на тефлоновите съдове се отлагат в белите дробове и това е само една малка част от потенциалните вреди на тези домакински съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest