Непознатите швейцарски сирена
Nepoznati švajcarski sirevi
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Непознатите швейцарски сирена

Непознатите швейцарски сирена

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Швейцарски сирена
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Освен популярните в цял свят сирена като Ементал и Грюер има и други изискани и вкусни сирена, които се произвеждат в Швейцария.

Сиренето Сбринц се смята за аналог на италианския пармезан. Според швейцарците това е най-древното сирене в страната им. За него се споменава в древни летописи. то се произвежда в регионите Швиц, Берн, Сен-Гал и Аргу.

Сиренето Сбринц се произвежда само от млякото на определена порода крави.

За производството на 45-килограмова пита са необходими 600 литра мляко. Сиренето Сбринц зрее две години. За този период се образува прекалено твърдо вещество, което не може да бъде нарязано, а само се троши. Затова за сиренето Сбринц се използва специален нож, с който се изстъргват парченца.

Сбринц

Това сирене е с орехов аромат и нюанс на карамел. То се използва най-вече настъргано, но може да бъде поднесено и на малки парченца с вино.

Сиренето Апенцелер се произвежда от 700 години. Правели го монаси в манастира Сен-Гал. През вековете сиренето сменяло името си и било наричано Руткас, Зинкас и Алпкас.

Апенцелер е полутвърдо сирене, което се продава на плоски пити с тегло 7 килограма. Те са с оранжева кора и еластична вътрешност с дупчици. Това сирене има ярко изразен пикантно-плодов вкус.

Сирене Апенцелер

По време на зреенето му то се потапя периодично в специален разтвор от сол, бяло вино и подправки, чиято рецепта се пази от векове. Това сирене се добавя в различни ястия и сосове и се използва за приготвянето на фондю.

Сиренето Вашрен Фрибуржуа, известен още като Фрибург, се произвежда от 1448 година. То било предпочитано от кралски особи. Това сирене се произвежда само от септември до април. То зрее 9 седмици и има леко кисел вкус в съчетание с аромати на смола. Специалистите го оприличават на аналог на италианското сирене Фонтина. Вашен Фрибуржуа се използва за приготвянето на фондю.

Сиренето Тет де Муан в буквален превод означава главата на монаха. Това се дължи на факта, че сиренето Тет де Муан е започнало да се произвежда преди векове в абатство в западна Швейцария. Това е твърдо сирене, което се произвежда в кантоните Кортелари, Берн, Мюнстер и Юра.

Тет де Муан

То се прави от мляко на крави, доени само през лятото. Сиренето зрее върху борови дъски 75 дни. Получават се пити по един килограм, които са с кафява кора, а вътрешността им е жълта и плътна.

Сиренето Тет де Муан може да бъде нарязано само със специален нож, който се върти, за да отреже много фина лента във вид на стружка. Така нарязаното сирене дава най-добър аромат и вкус. То е пикантно-сладко.

Сиренето Шабцигер се произвежда само в кантона Гларус. То е със зеленикав цвят благодарение на специални растения, които се използват при производството му. Това сирене се използва за фондю. То е популярно като Зеленото швейцарско сирене. То зрее половин година и се продава във вид на срязан конус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ваня Георгиева
Дано някога мога да опитам от тях.
0
0
Албена Асенова
Я какви сирена още имало.
0
0