gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Русия въстана срещу американското уиски

Русия въстана срещу американското уиски

Американски бърбън
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Според Роспотребнадзор или руска федерална контролна служба, която защитава правата на потребителя и човешкото благополучие, в търговията с американски бърбън на територията на Русия има сериозни нарушения.

Оказва се, че бърбънът дори е опасен за здравето на хората.

Става дума за бърбън Кентъки джентълмен (KentuckyGentleman), който е произвеждан от американската компания Бъртън 1972 Дистилъри (Barton 1792 Distillery).

От Роспотребнадзор твърдят, че този вид алкохол всъщност не е преминал през държавна регистрация каквито са изискванията на Митническия съюз – Русия, Беларус, Казахстан. Въпреки това на етикета на бърбъна е поставен знакът, който позволява алкохолът да бъде търгуван на територията на държавите-членки.

От Федерална контролна служба добавят още, че бърбънът е и опасен за здравето на хората – в него има фталати, които биха могли да предизвикат нарушения във функциите на организма. Освен това те могат да причинят и изменения в периферната и в централната нервна система.

Уиски

Според Роспотребнадзор е възможно бърбънът да причини и нарушения в ендокринната система, да причини безплодие и при двата пола или да отключи онкологични заболявания.

Бърбънът представлява вид американско уиски, което се произвежда от царевица. Той трябва да отлежава няколко години отлежаване в специални дъбови бъчви. Името му идва от мястото, където е бил произведен за първи път още през 18 век – Бърбън, щата Кентъки.

Фталатите и други производни са диметилфталат и диетилфталат – използват се, за да денатурират спирта, да придават повече мекота на козметичните продукти например или за разтваряне на ароматизаторите.

По-рано от здравните служби в Москва обвиниха световноизвестна американска верига за бързо хранене в нарушения – твърди се, че не се спазват санитарните норми и в храната има повече мазнини от допустимото.

В края на миналата седмица пък от Европейския съюз и САЩ решиха да въведат по-строги санкции спрямо Русия заради кризата, която е налице в източната част на Украйна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest