Пъпеш

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Вкусен пъпеш
Метален нож с щипка за диня и пъпеш
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален нож с щипка за диня и пъпеш
6.30 лв.
Виж ››

Пъпешът е изключително сладък и сочен плод, член на същото растително семейство като тиквите и краставиците. С доказана полза за здравето на човек в широк спектър, пъпешите са сезонна храна, от която не бива да се лишаваме. Лятото е времето, когато пъпешите зреят и редовното им похапване гарантира добър тонус и настроение. Освен това, сочният и сладък вкус на пъпешите носи прохлада в горещите летни месеци.

Произходът на пъпешите води своето началото от Близкия изток и постепенно те добиват популярност в цяла Европа. Още древните египтяни и римляните са хапвали така популярния днес вид канталуп или още маскмелън. Семена от пъпеши са били пренесени в Съединените щати от Христофор Колумб и култивирани от испанските изследователи в Калифорния.

По своята същност пъпеш (Cucumis melo) е едногодишно пълзящо растение, което обича топлината и светлината. Наподобяващ по своята форма и цвят слънце, пъпешът расте благодарение на слънцето и напояването. Средно пъпешът може да достигне от 500 г до цели 7 кг.

Различните сортове пъпеш се различават по форма, структура на външната обвивка, цвят и, разбира се, вкус. Цветовата гама при различните пъпеши варира от зеленикаво до жълтозелено и не рядко плодът може да е оцветен в златисто, кремаво и да е с шарки.

Благодарение на култивирането им от древните гърци и римляни, днес са познати повече от 500 сорта пъпеш. Едни от най-разпространените и консумирани са Медна роса, Еландо, Царевец, Персийски и Видински коравци. Номер едно в отглеждането на тези вкусни летни плодове са Узбекистан, САЩ, Испания и Франция. В България отглеждането на пъпеши също има вековна традиция.

Видове пъпеши

Пъпеш

Канталуп - Този вид, наречен още маскмелън, има ярко оранжева вътрешност и кора с цвят каки. Това е видът пъпеш, който съдържа най – много бета каротин. Той обикновено може да се намери целогодишно, но от юни до август е в своя пиков сезон.

Касаба - За разлика от другите пъпеши, този вид не разполага с аромат. Касаба е голям пъпеш, който достига бледо жълт цвят, когато узрее и има бяла вътрешност със сладък вкус. Пиковият сезон на този вид пъпеш е през есента.

Крийшоу - Този вид пъпеш достига тежина до пет килограма и има уникален едновременно сладък и пикантен вкус. Той е хибрид между касаба и персийски пъпеш, има жълтеникава кора и вътрешност с цвят на сьомга. Пиков сезон за този вид пъпеши е от август до септември.

Медена роса - Това е най-сладкият от всички видове пъпеши и е сравнително малък по размер. Видът Медена роса е със светло жълта, почти зеленикава кора и бледо зелена вътрешност. Пиков сезон за този вид пъпеши е от юни до октомври.

Персийски пъпеш - Този вид пъпеш е доста подобен на вида Кентълуп, но малко по-голям по размер и външната страна на кората е обградена от подобие на фина мрежа. Персийските пъпеши имат пиков сезон през август и септември.

Дядо Коледа - Този вид пъпеш е също така известен като Коледен пъпеш, защото пиковият му сезон е през месец декември. Този сорт е подобен на диня и има зелени и златни ивици, но не е толкова сладък като другите пъпеши.

Шарлийн - Този вид пъпеш наподобява комбинация на Канталуп и Медена роса. Той е сладък сорт, със зеленикаво-оранжева кора и бяла вътрешност.

Нарязан пъпеш

Като цяло, пъпешите трябва да бъдат оформени в съответствие с техния сорт. Например, видът Канталуп трябва да бъде с кръгла форма и т.н.

Състав на пъпеша

В 100 г пъпеш се съдържат между 26-38 ккал в зависимост от сорта му, като калориите от мазнини за едва 1 г. Пъпешът се счита за полезна храна, важна за балансираното меню и снабдяваща организма ни с умерено количество въглехидрати, в това число глюкоза, фруктоза и захароза. Пъпешът е източник на нишесте и пектин, които не се усвояват в храносмилателната система, но са много важни, защото имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма.

Вкусният плод е ценен източник на доста витамини, сред които А, С и К, а от минералите най-голямо е количеството на калий, магнезий, фосфор, натрий, селен и калций, всички от които са важни за правилното функциониране на различните системи в организма на човек. Пъпешът и неговите полезни вещества са важни за имунната система и повишава съпротивителните сили на тялото.

Избор и съхранение на пъпеши

При избора на пъпеши е необходимо да се избират тези, които нямат пукнатини, меки петна или натъртвания. Трябва да се търсят тези пъпеши, които имат чиста и гладка дръжка и специфичния толкова приятен и апетитен плодов аромат.

Ненарязан пъпеш може да се съхранява при стайна температура в продължение на два до четири дни или докато напълно узрее, а след това трябва да се постави в хладилник, където издържа до 5 дни. Нарязан пъпеш е необходимо да се съхранява в хладилник, в затворен контейнер и издържа до 3 дни.

Кулинарна употреба на пъпеш

Пъпеши

Пъпешът е плод, чиито вкусови качества са най-добре изразени, когато той е суров. Комбинирайте го с други летни плодове в изкушителна плодова салата или направете вкусна десертна салата само с пъпеш, стафиди и мед.

Ползи от пъпеша

Пъпешът съдържа средно около 18% захари. Те са подходящи за хора страдащи от анемия и болести на кръвоносната система. Хора с жлъчни проблеми биха получили подобрение, ако включат пъпеши в менюто си. Вкусният плод е чудесно козметично средство за тези, които искат да избистрят тена на лицето си.

Пъпешите съдържат голямо количество витамин С и калий. Тези вкусни плодове са характерни високото си съдържание на вода и много ниско съдържание на калории. Известно е, че пъпешите не съдържат мазнини и холестерол.

Маските от пъпеш премахват пигментните петна и заличават повърхностните капиляри. За болни от диабет и за по-пълничките се препоръчват пъпешите от сорта галия. Те са с най-ниско съдържание на захари, затова пък са много сочни и ароматни.

Редовното похапване на пъпеш е препоръчително при хора, които страдат от патологични състояния като подагра, атеросклероза, ревматизъм, туберкулоза, констипация, остеохондроза и простудни заболявания. Плодът храни тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното здраве поддържа имунната система в пълна изправност. Пъпешът значително подобрява перисталтиката на червата и отделянето на урина, което води до изчистване на организма.

Отслабване с пъпеш

В горещите летни дни, пъпешът е чудесно средство да се разхладим, освежим и защо не да свалим някой друг излишен килограм. Редовната консумация на пъпеш помага за освобождаването на организма от токсичните вещества, освен това залъгва глада и по този начин помага за диетично хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес