gotvach.bg»Статии»Витамини»Витамин B1 - Тиамин

Витамин B1 - Тиамин

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Брюкселско Зеле

Витамин B1, наричан още тиамин, е член на семейството на витамин B и е най-известен с ролята си при предотвратяване на болестта бери-бери, характеризираща се с дефицит на хранителни вещества. Болестта бери-бери, буквално означава "слабост" и е била широко разпространена (особено в някои части на Азия) в края на 19-ти и началото на 20-ти век. В своята най-честа форма заболяването се характеризира с мускулна слабост, липса на енергия и бездействие.

Функции на витамин В1

На първо място тиаминът играе важна роля в метаболизма на въглехидратите и протеините, както и при синтеза на нуклеиновите киселини.

Производство на енергия. Клетките в организма зависят от захарта като енергиен източник. Когато кислородът се използва за превръщането на захар в използваема енергия, процесът на генериране на енергия се нарича аеробно производство на енергия. Този процес не може да се осъществи без адекватни доставки на витамин В1, тъй като B1 е част от ензимната система, наричана пируватна дехидрогеназа система, която позволява на кислорода да преработва захарта.

Когато витамин B1 функционира в своя енергийно - производствен капацитет, той обикновено се среща под формата на TDP или тиамин дифосфат. Други форми на витамин В1 са ТПП (тиамин пирофосфат) и TMP (тиамин монофосфат), които също играят важна роля за производството на енергия.

Поддръжка на нервната система. Витамин B1 също играе ключова роля в подпомагане на нервната система, където той позволява здравословно развитие на подобни на мазнини покрития, които обграждат повечето нерви (наречени миелин обвивки). При липса на витамин В1 тези покрития могат да се изродят или повредят. Болка, бодливи усещания, както и обезчувствяване на нервите са свързани с нервите симптоми, които могат да са резултат от дефицит на витамин В1.

Друг тип връзка между витамин В1 и нервната система включва неговата роля в производството на ацетилхолин молекула. Тази молекула, наречена невротрансмитер, е използвана от нервната система, за да пренася съобщения между нервите и мускулите.

Дефицит на витамин В1

Един от първите симптоми за дефицит на витамин В1 е загубата на апетит (или така наречената анорексия), който отразява равнодушие и неразположение на организма.

Неспособността на нервната система да гарантира правилен мускулен тонус в храносмилателната система, може да доведе до стомашно разстройство или запек и мускулна чувствителност.

скованост

Други симптоми, отнасящи се до нервна дисфункция, също се свързват с дефицита на тиамин, тъй като миелин обвивките на нервите не могат да бъдат правилно формирани без адекватно количество тиамин. Тези симптоми включват бодливи усещания или скованост, особено в краката.

Витамин В1 е силно нестабилен и лесно бива разрушен от топлина, киселинност на средата (рН), както и от други химически вещества. Както серните съединения, така и нитритите могат да деактивират витамин B1. Дългосрочно замразяване на храни, съдържащи тиамин, също може да доведе до значителни загуби на този витамин.

Водещият рисков фактор за дефицит на витамин B1 е алкохолизмът. Всъщност, връзката между алкохолизма, сърдечната болест и дефицита на витамин В1 е изключително тясна. Хроничните алкохолици се налага да приемат дози тиамин от 10 до 100 пъти по-високи от обичайно изискуемите.

Големите консуматори на кафе и чай също могат да са с повишен риск от дефицит на витамин В1, тъй като тези напитки действат като диуретици и извеждат както водата, така и водо-разтворимите витамини (като B1) от тялото. Необходимостта от витамин В1 се увеличава при наличие на хроничен стрес, хронична диария, хронична температура и пушене. Хора с такива здравословни проблеми може да се наложи да приемат дози тиамин от 5 до 10 пъти над нормалния размер.

Непрекъснатите диуретици, включително и лекарството фуроземид (Lasix); противозачатъчните хапчета (оралните контрацептиви); антибиотиците и сулфонамидите намаляват наличието на витамин В1 в организма.

Предозиране на витамин В1

Тиаминът е водноразтворим витамин, поради което не съществува риск от предозиране. Той се изхвърля от тялото благодарение на урината.

Ползи от витамин В1

Витамин B1 може да играе важна роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: алкохолизъм, болест на Алцхаймер, болест на Крон, сърдечна недостатъчност, депресия, епилепсия, СПИН, множествена склероза и др.

Повечето хранителни добавки съдържат витамин В1 в не-биологично активна форма, наречена тиамин хидрохлорид. Когато B1 е активен в метаболитните пътища на организма, се намира обикновено под формата тиамин пирофосфат (ТPP), тиамин монофосфат (TMP) или тиамин дифосфат (TDP).

Пресните гъби са източник на витамин B1

Източници от витамин В1

Много добър източник на витамин В1 са: аспержи, маруля, гъби, спанак, слънчогледови семена, риба тон, зелен грах, домати, патладжани и брюкселско зеле. Витамин В1 се съдържа още в свинското нетлъсто филе, юфката, шафрановите ядки, магданозът, чушките, лененото семе, слънчогледовото брашно, царевичното брашно и кориандъра.

Той може да се набави и под формата на различни добавки. Имайки се предвид, че той работи съвместно с другите представители на групата на В-витамините, обикновено той трябва да се пие формата на добавка, която включва всички тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
57
48
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати