gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чаят ни пази от преждевременна смърт

Чаят ни пази от преждевременна смърт

чай
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

За да се намали рискът от преждевременна смърт, специалистите препоръчват да пием чай. Билковата напитка сваля опасността с цели 25 %, това се посочва в скорошно проучване, в което са взели участие над 131 хиляди души.

Всички доброволци в изследването са били на възраст между 18 и 95 години. Учените, които са провели изследването, са категорични, че е много по-добре да пием чай вместо кафе, защото чаят ще ни донесе много повече ползи, отколкото кофеиновата напитка.

Допълнително изследване показва, че пиещите кафе много по-често пушат цигари, а освен това се хранят не особено здравословно. До голяма степен ползите от чая се дължат на флавоноидите, които се съдържат в напитката – те са добре познати най-вече заради антиоксидантното си действие и ползите, които имат за сърцето.

Резултатите показват още, че онези, които предпочитат да пият чай, всъщност са ѝ по-активни физически. 45 на сто от тези хора имат достатъчно физическо натоварване, посочва се в изследването. При любителите на кофеиновата напитка този процент се намаля до 41.

Консумация на чай

А ако искате да намалите и посещенията при зъболекаря – пийте неподсладен зелен чай. Японски специалисти твърдят, че консумацията на поне една чаша дневно ще предпази зъбите и венците.

Друго проучване пък показва, че лекарските слушалки могат да ни заразят с бактерии по същия начин, както ни заразяват и немитите ръце. Проучване, проведено от специалисти в Университетската болница в Женева, установи, че плоската част на стетоскопа, която лекарят поставя върху кожата (диафрагма), може да съдържа опасни микроорганизма.

Специалистите твърдят, че причината е в това, че стетоскопите се дезинфекцирали много по-рядко, за разлика от всички останали инструменти в лекарския кабинет. Този проблем може да бъде избегнат, в случай че лекарите дезинфекцират инструмента всеки път, след като го използват с помощта на спиртен препарат.

Официалната медицинска статистика обаче показва, че на този етап всяко пето болнично заведение в САЩ изпитва недостиг на почистващи препарати за ръце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest