gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Сливи за профилактика на анемия

Сливи за профилактика на анемия

Сини сливи
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Сливите са вкусни плодове, които освен пресни могат да се консумират и като компот или сладко. Те са изключително богати на витамини и минерали, целулоза и ензими и имат енергийна стойност четири пъти по-ниска от хляба.

Тези вкусни плодове могат да се похапват при физическо изтощение, умствена умора, депресивни състояния, нарушена функция на черния дроб, атеросклероза, хроничен ревматизъм и не на последно място – при желязодефицитна анемия.

Сините сливи помагат на организма да усвои желязото, освен това са богати на калий, който пък е изключително важен за работата на сърцето и за регулирането на кръвното налягане. Препоръчително е да се консумират пресни.

Въпреки многото полезни свойства, които имат сливите, с тях не бива да се прекалява. Възможно е, ако погълнете прекалено голямо количество, да се появи стомашно неразположение. При някои хора дори само шепа сливи причиняват диария.

Сливите са много добър източник на витамин С, освен това са богати на витамини то група В. Често сините сливи се препоръчват и при различни хранителни режими – те подпомагат нормализирането на обмяната на веществата.

Скорошно проучване показва, че консумацията им помага за по-ефективно отслабване, а причината за този ефект са фибрите, които се съдържат в плода.

сливи

Проучването е направено с помощта на 100 души с наднормено тегло. Според специалистите високото съдържание на захари в този вид плод се компенсира от потискащия ефект, който имат върху апетита.

Компотът от плода помага за заболявания на бъбреците и черния дроб, както и на сърцето. Сушените пък са полезни при склероза.

Сладките сини сливи се прилагат дори в козметиката. Твърди се дори, че тези плодове могат да помогнат при борбата с мазолите.

За целта са необходими няколко сливи и прясно мляко. Първо се изваждат костилките и се слагат в подходящ съд заедно с млякото. Съдът се поставя на котлона и се оставя там, докато се сварят плодовете. После, докато сместа е топла, се взема един плод и се поставя на мазола.

Нужни са няколко процедури, за да омекне мястото и след това да се изчисти с пемза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest