gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сварим по-бързо старо месо

Как да сварим по-бързо старо месо

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Варене
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Обработката на месо е понякога е нелека задача дори за най-опитните готвачи, особено ако месо е старо.

Има няколко трика, с които може да си помогнете, ако искате по-бързо да обработите старо месо. За да се свари или изпържи за по-кратко време, то най-добре преди готвене го натрийте със сода бикарбонат и го оставете да престои 3—4 часа или една нощ. След това се измива добре и се слага да се вари.

Друг вариант е при самия процес на варене да добавите една супена лъжица оцет или една чаена лъжица лимонов сок. Това спомага за ускоряване процеса на увиране.

Ако месото е от по-старо животно, то също трябва да прибегнете към някой трик за по-бързото му сваряване. За целта месото се маринова с ракия или една чаша коняк и се оставя за най-малко 20 минути. Така то няма да задържи миризмата на алкохола и ще стане по-меко. Освен това ще омекне за много по-кратко.

Старо месо

Ако месото е толкова старо, че се е сдобило с дъх, то може да го накиснете в марината от оцет, лук и джоджен. Това би заличило лекия аромат. Ако обаче той е силен и неприятен, то най-добре изхвърлете месото и не се опитвайте да сторите невъзможното.

При различните видове старо месо има и различни трикове за сваряване. Така например, ако варите птиче месо, то най-добре час преди това натрийте кокошката отвън и отвътре с лимонов сок. За да се сдобиете с невероятни вкус и аромат пък, преди да сложите пилето да се вари, поставете във вътрешността му половин лук и стръкче розмарин.

Свинското месо увира по-бързо, ако е покрито със студена вода и се вари на тих огън. Пяната трябва да се премахва през цялото време.

За да се отървете от миризмата на агнешкото, то при варенето налейте чаша ракия във водата. Телешкото месо пък ще се свари по-бързо, ако е предварително начукано с чук. Към водата може да се добавят две-три супени лъжици оцет.

Когато варите каквото и да е месо, задължително премахвайте пяната. Ако не го направите, то във врящия бульон налейте чаша студена вода. Така пяната ще се вдигне отново нагоре и можете да я оберете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest