Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Народна медицина с пореч

Народна медицина с пореч

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пореч
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Поречът или пиринейският пореч представлява многогодишно тревисто растение от семейство Кръстоцветни. Притежава няколко средно високи стебла, на върха на които са разположени цветовете. Те цъфтят през периода май-юни.

В народната медицина от пореч се използват цветовете, семената и листата от растението. Може да бъде открито край реки, сред тревисти и каменисти места, както и из храсталаци в цялата страна.

В българската народна медицина използването на пореч е залегнало от дълги години. То е сред най-добрите противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства.

Най-често се използва за лечение на проблеми с венците, лигавицата на устата и гърлото. С билката се сваля успешно холестеролът, лекуват се язви, колики, гастрит и ентерити.

За лечение на тези заболявания се приготвя отвара от пореч. За целта 1 с.л. от цветовете се заливат с 300 мл гореща вода. Оставя се да преседи около час, след което се прецежда. От полученото се приема един път дневно. Прилага се при всякакви проблеми с храносмилателната система, настинки, бронхити и инфекции на дихателните пътища.

Билка Пореч

В цветовете на растението съдържа нетоксичният пиролизиден алкалоид тезинин, който успешно се бори със симптомите на тези заболявания.

Освен цветовете от пореч, от растението се използват и семената. От тях се извлича лечебно масло, което се използва за регулиране на хормоналната и метаболитна система в човешкото тяло.

Освен това, маслото от семена на пореч е добро средство срещу предменструалния синдром при жените. Всичко тези свойства растението дължи на богатото съдържание на гама-лоноленова киселина в състава си.

Масло от семената на пореча трудно може да се извлече в домашни условия. Най-добре е да се закупи от аптеката или от специализиран магазин. Най-често се прилага при хормонални проблеми.

Всички части на поречът са богати на олеинова и палмитинова киселина. Поради това с него не трябва да се прекалява, тъй като може да повиши кръвното налягане. Не се препоръчва на хора със сърдечни проблеми, бременни и кърмачки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest