Кукуряк е лечебна билка от Средновековието
Hellebore is a Medicinal Herb from the Middle Ages
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кукуряк е лечебна билка от Средновековието

Кукуряк е лечебна билка от Средновековието

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Кукуряк
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Тайни ръкописи хвърлят светлина върху това коя билка за какво е била използвана през Средновековието. Едно от най-интересните сведения е това за кукуряка.

От разкритите тайни на медицината на средните векове става ясно, че през този период най-активно с отглеждането на билката се занимавали монасите. Те я засаждали около и в своите манастири. И до днес около руините на повечето манастири се среща кукуряк.

Йоан Екзарх пише, че монасите използвали кукуряка като универсално средство за лечение на всякакви болести. Според неговите думи лечебната трева служела за премахване на продължителни страдания. Това му приписвано свойство през средните векове днес намира своето обоснование.

Заинтересувани от сведенията относно свойствата на кукуряка, редица учени и лекари се впуснали да търсят до каква степен те са истина. Изследванията на състава на кукуряка показват, че в растението се съдържат редица вещества, които действат успокояващо, като същевременно забавят сърдечния ритъм.

Паралелно с това му свойство обаче в пащърнака било открито и наличието на опасни токсини. Те значително превъзхождат ползите, които може да донесе приемът на кукуряка. Поради това днес пероралната употреба на билката е забранена.

Други сведения, стигнали до наши дни, показват, че, въпреки че бил известен с целебните сили през античността и Средновековието, продължителното ползване на кукуряк за медицински цели винаги завършвало с гибелни инциденти. Изследванията днес показват, че приет в по-големи количества, кукурякът води до сигурна смърт.

За тези му пагубни свойства сигнализира и ботаническото име на растението – Helleborus. То се състои от две гръцки думи - hellein (убивам) и bora (храна).

В днешно време в селата има поверие, че кукурякът не трябва да се внася или отглежда в близост до курника с кокошките. Ако го изкълват, те никога повече няма да снасят яйца.

В наши дни кукурякът се използва само за външна употреба. С него се лекува косопад и пърхот. За целта 25 г корени от кукуряк се сваряват в 250 мл вода и 250 мл оцет, докато течността се изпари наполовина.

Течността се прецежда и се втрива в корените на косата половин час преди измиване. Процедурата се повтаря два пъти седмично в рамките на един месец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest