Към кои храни да добавяме див лук?
What Foods to Add Chives to
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към кои храни да добавяме див лук?

Към кои храни да добавяме див лук?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Див лук
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
3.10 лв.
Виж ››

Дивият лук е сред най-лесните за отглеждане растения, както в градината, така и в саксия у дома. Той търпи засушаване и рядко се поддава на болести и вредители.

За отглеждането му са нужни само слънчево място и богата на хранителни съставки почва. Ценен е заради специфичният си вкус, който не е толкова силен, колкото на обикновения лук, но за сметка на това наподобява отчасти този на чесъна.

Използваемите части на дивия лук в кулинарията са стръковете и най-вече листата на растението. Те са много ароматни, с фин и деликатен лучен вкус. По-рядко за консумация се използват лилаво-розовите цветчета. Те се използват най-вече за декорация на храните.

Нежната структура на дивия лук не позволява той да се подлага на топлинна обработка. Поради това в ястията се слага точно преди поднасяне.

Обичайно, зелените перца на дивият лук се използват в салати и за декорация на различни ястия. В Североизточна България той е задължителна съставка във великденските и пролетни салати.

Салата с Див лук

Освен пресен, дивият лук се използва и като изсушена билка. Дори в това му състояние вкусът му се запазва. Използва се за подправяне както на пресни салати, така и на всякакви ястия с варени меса, гъби, яйца, картофи, ориз, пиле и други. Изсушен и стрит див чесън пък обикновено влиза в състава на така обичаната у нас шарена сол.

Освен да овкуси салатите и ястията, дивият лук носи на организма и много ползи. Той доказано намалява лошия холестерол и артериалното налягане. Освен това се бори с бактериите в организма.

Лимоново пиле с див лук

Необходими продукти: 2 пресни лимона, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 глави лук шалот, фино нарязан, 1/4 ч.ч. зехтин, 5 с.л. наситнени пресни зелени подправки: градински чай, мащерка, магданоз, див лук, 2 скилидки счукан чесън, 1.5 кг пиле, сол, прясно смлян черен пипер на вкус.

Пиле с подправки

Начин на приготвяне: Кората на лимона се настъргва в голяма купа, която да поеме порциите пилешко. След това се изстисква целият лимонов сок, като се отстранят семената. Прибавя се виното, 1/4 ч.ч. зехтин, подправките и чесънът.

Слагат се парчетата пиле, като трябва да са покрити отвсякъде с марината. Покриват се с капак и се оставят на хладно за няколко часа.

Фурната се загрява на 180ºС. 2 с.л. зехтин се сгорещяват в голям тиган. Пилешките парчета се отцеждат и се сотират на умерен огън, до златисто от всички страни.

Месото се слага в голяма тавичка. Заделената марина се излива в тигана и се оставя да кипне. Когато това стане, с нея се залива пилешкото. Пече се 25-30 минути. Овкусява се със сол и пипер.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest