gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Купуваме по-скъпи домати и по-евтина захар

Купуваме по-скъпи домати и по-евтина захар

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1304
Домати
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища показват, че за последната година най-поскъпналите стоки на българския пазар са доматите. Съответно с най-ниска цена е на захарта.

Най-сериозен скок са регистрирали градинските домати, които са повишили стойностите си с 28%. През последния месец цената на градинските домати е продължавала да се покачва като стойността ѝ се е качила с 31%.

При оранжерийните домати скокът за един месец е с 20%. Оранжерийните краставици през септември са поскъпнали с 5.6%.

Лошото време, болестите по растенията и руското ембарго на селскостопански стоки, са причина цените на голяма част от зеленчуците през септември да останат на по-високи нива, спрямо същия месец на предходната година, посочват от Комисията.

Захар

На годишна база след доматите най-поскъпналите зеленчуци са чушките, които са скочили с 25%. За последния месец се отчита нарастване в цените на зрелия фасул – с 9 %, но експертите очакват цената на фасула да се стабилизира.

През последната година е регистрирано поевтиняване на захарта с 33%. За една година е регистрирано и поевтиняване при олиото с 13%. От ДКСБТ са отчели и намаление при цените на брашното с 5.7%.

При млечните продукти има лек спад с между 1 и 3%. Цените на яйцата и пилешкото месо са задържали нивата си от месец август.

През септември зелените чушки са поскъпнали с 12.6%. С по-високи цени са и картофите, които са качили стойности с 5%.

Лимони

След рязкото поскъпване на лимоните в края на юли и началото на август от средата на август и септември цената им се стабилизира, макар и на високо ниво - над 3.30 лева за килограм. На годишна база обаче цената на лимоните се е покачила с около 60 %.

Повечето плодове са регистрирали по-ниски цени през септември. Цените на ябълките и гроздето са паднали със съответно 9% и 14%. Дините също са регистрирали спад на стойностите с 3%.

На годишна база ябълките и дините регистрират поскъпване с между 3 и 4%. Гроздето също отчита ръст в цената, спрямо миналата година, със 17%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest