Кулинарна употреба на резене
Culinary Use of Fennel
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на резене

Кулинарна употреба на резене

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Резене на дъска
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Резенето е растение от семейство Сенникоцветни. То е роднина на магданоза и морковите. Нарича с още див копър, сминд или морач. Расте в Югозападна Азия и Южна Европа, най-вече по Средиземноморието.

Резенето притежава сладък вкус и приятен аромат, напомнящ на анасоновия. Листата му са обагрени в синьо-зеленикаво.

Резенето често се използва в кулинарията. То се отличава с малко калории и богат набор от полезни вещества. В състава му се откриват калций, калий, желязо, както и витамин А. Има два вида култивирано резене, чиято употреба се различава. То бива луковично и обикновено.

Резене

Обикновеното резене се използва най-често. В кулинарната традиция от него се използват семената и листата. То вирее на топъл, влажен климат, поради което се радва на популярност в средиземноморската кухня. В северните райони култивирането на див копър не е застъпено.

В миналото резенето е било смятано за свещено растение. В Древна Гърция то се засаждало около храмовете, в чест на боговете.

Хората пък го носели, сплетено на венци на врата си. Освен това има данни за неговото използване като храна, лекарство и билка хилядолетия по-рано.

Днес резенето е популярна подправка и зеленчук в Средна Европа. Като най-големи негови почитатели се определят италианците и испанците. Те употребяват наземните му части, както и коренището. Най-често го поднасят като добавка към козе сирене и като мезе.

Картофи с Резене

Най-често резене се влага в салати, сосове, майонеза, плънки за риба и месо. Перфектно се съчетава с други подправки като магданоз, лук, чесън и копър.

Резенето се добавя в таратори, в някои печива, в салати с червено цвекло. Подправя добре картофи и бульони при варене на риба и раци. Подхожда добре на сандвичи с черен хляб, в които се слага накрая.

В Индия пък семената на дивият копър се използват както като подправка, така и за сдъвкване след ядене. Освен че освежават дъха, те подпомагат доброто храносмилане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest