Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Народна медицина с чемерика

Народна медицина с чемерика

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Чемерика
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Мнозина избягват чемериката, тъй като смятат, че е отровна. Истината е, че лобелиевата чемерика съдържа отровни вещества алкалоиди, които действат в своята пълна сила в началото на лятото.

През периода обаче техните количества намаляват и през есента вече не са активни. Освен тях, в растението се откриват още мазнини, смола, гликозиди, дъбилни вещества, минерални соли и скорбяла.

Използваемите части на чемериката са коренището с корените.

Косопад

В народната медицина чемериката най-често се използва при лечение на проблеми с косата и кожата. Тя се прилага при косопад, пърхот, въшки и краста.

За целта 1 ч.л. чемерика се вари в 500 мл вода 5 минути. С отварата се правят фрикции след измиване на косата. За да подейства, тя трябва да се прилага поне 3-4 пъти седмично.

Дори съставките в билката да не са активни, при прилагане върху косата трябва да се предпазват очите и ръцете. Практиката на използване на чемерика е преустановена, тъй като при невнимание и неправилно приложение може да се стигне до силно натравяне през кожата.

Има данни и за фатални случаи след използването на растението. Преди да прибегнете към използване на чемерика, задължително се консултирайте с лекар.

Билка Чемерика

Друг вариант за лечение е следният: 50 г корени от от бръшлян, корени от коприва и корени от чемерика се смесват внимателно. От сместа се взимат 2 с.л., които се варят във винен оцет на тих огън 15 минути.

Течността се прецежда и с полученото се правят фрикции на косата през ден. Отново се пазят очите и ръцете. Най-добре работете с ръкавици. Помага за стимулиране растежа на косата, както и против пърхот.

Тъй като билката е в списъка на силно отровните, тя се прилага само външно, при повишено внимание.

Освен в народната, чемериката намира известно приложение и във ветеринарната медицина. Тя се прилага под формата на тинктура като противопаразитно средство.

В съвременната медицина днес приложение намират само някои части от алкалоида на чемериката за лечение на тежки форми на хипертонична болест. Прилагането им става само и единствено в клинични условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest