gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим бакла?

Как да си приготвим бакла?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
бакла
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-22%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
124.80 лв.
Виж ››

Баклата е храната с най-много наименования. Тя се нарича още английски боб, звънящ боб, конски боб, фава, фаба и други. Предполага се, че е сред първите култивирани растения на Земята. Данни за това се откриват от преди 6000 години в Персия и Египет.

Днес малцина са тези, които се осмеляват да приготвят бакла, тъй като се смята, че това е доста трудно. Истината е, че когато се усвоят основните правила, всичко става лесно. А веднъж, след като я опитате, няма да спрете да я употребявате.

На първо място е изборът на баклата. Заложете на бакла със зелени шушулки, които са свежи и твърди. Трябва да се избягват меките шушулки и тези, пълни с въздух.

За да се доберете до бобчетата в шушулката, която впрочем не се яде, трябва да я обелите. За целта първо откършете горния ѝ край. Така тя ще се раздели по средата и бобчетата ще се покажат. В една шушулка те наброяват между 4 и 8.

Бобчетата се вадят много лесно. За да се отстрани месестата част обаче, те трябва да се сварят леко или да се задушат. Необходимо им е около минута, за да се сбръчкат. Така, те се белят внимателно.

цяла бакла

Обелените бобчета вече са готови за употреба. Те се влагат в редица рецепти за супи, салати и ястия. Комбинира се добре със сметана, масло, чесън, розмарин, мащерка, бекон, шунка, гъби, лимони, сирене, спанак и други. Познавачи твърдят, че най-вкусна е младата бакла, сварена в леко подсолена вода с малко масло. Също така е подходяща съставка на всякакви ястия, които могат да се компонират с други бобени растения.

Ако няма да употребявате баклата веднага или имате голямо количество, то я сложете в плик или торбичка за съхранение. Той се запечатва добре и се слага в хладилника. Годна е до пет дни след прибирането.

Баклата може да се консумира както свежа, така и изсушена. За да се изсуши, първо трябва да се рехидратира. Това става, като желаното количество се накисва във вода за няколко часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest