Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на фъстъчено масло

Кулинарна употреба на фъстъчено масло

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Кулинарна употреба на фъстъчено масло

В Америка една от най-обичаните и често употребявани храни е фъстъченото масло. По нашите географски ширини този продукт не се радва на особена популярност. Истината е, че той притежава множество кулинарни приложения и е една доста вкусна алтернатива.

Фъстъченото масло е продукт, създаден за директна консумация. Притежава силен ядков вкус. Изключително популярно е мазането му върху пълнозърнест или друг хляб.

Често той се използва за основа, върху която се намазва плодово сладко или директно се слага плод. Също така някои го добавят към различни пюрета – от картофи, тикви или в комбинация с овесени ядки за закуска.

Консумира се с бисквити или като крем за гарниране на торти. Рядко може да се срещне като съставка на някои сосове и тестени изделия.

Фъстъчено масло

Освен в много рецепти за сладкиши, тази фъстъчена паста се използва и в някои индийски ястия, тъй като се съчетава добре с типичните за нея подправки и люти чушки.

Във фъстъченото масло се открива естественият антиоксидант ресвератрол. Той влияе положително на много от функциите в човешкото тяло като сърдечната дейност и стареенето. Ресвератролът потиска умората, понижава холестерола и повлиява добре диабета.

В сравнение с другите масла за мазане, фъстъченото масло има много предимства. То съдържа множество полезни мазнини и вещества, които го правят предпочитан продукт.

Има няколко вида фъстъчено масло. Най-популярното от тях е рафинираното, получено чрез хидрогениране. Така то удължава своя срок на годност, но в състава му влизат вредни трансмазнини.

Суровото фъстъчено масло пък е по-слаб вариант на рафинирането и полезните хранителни вещества в него са в наличност. То обаче има кратък срок на годност.

Различните видове фъстъчено масло се различават и по своята консистенция. То се дели на по-едро и по-ситно смляно.

Филия с фъстъчено масло

Фъстъченото масло не е подходящо за консумация от хора с алергия към фъстъци. Ако продуктът е гранясал, той задължително трябва да се изхвърли. Гранясалото фъстъчено масло е силно токсично и приемът му може да доведе до редица неразположения и натравяне.

Вижте още:

- Диета с фъстъчено масло - вкусна и полезна;

- Необичайни употреби на фъстъченото масло;

- Как да си направим фъстъчено масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest