gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво може да се яде след повръщане

Какво може да се яде след повръщане

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532655
Вода
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

При повръщане е важно да знаете, че е по-добре да не се стремите да прекъснете процеса веднага, тъй като често човек се чувства по-добре, когато се освободи от погълнатата храна. Ако обаче позивите продължат, можете да опитате да ги потушите, като смучете малко парченце лимон или дъвчете ментова дъвка.

Ментолът успокоява храносмилателният тракт и постепенно спира спазмите и гаденето. Когато стомахът се успокои, трябва да започнете прием на течности. Добре е това да става често и на малки глътки. Ако пиете бързо течностите, има опасност отново да натоварите стомаха и да започнете пак да повръщате.

Същото се отнася и за приема на храна. Първите няколко часа не е от първостепенно значение да се храните. В началото бихте могли за приемате глюкоза на малки глътки, която е изстудена в хладилника.

Важно е да изчакате стомахът да се успокои. Можете да приемате първо вода, а по-късно и плодови сокове, които са богати на глюкоза. Така ще набавите захарите и ще доставите енергия на организма.

Джинджифилов чай

Важно е внимателно да изберете плодовете, защото някои цитруси (като например портокал) биха могли да влошат симптомите. Можете да приемате малко прясно изцеден лимонов сок, разреден с вода и мъничко мед.

Можете също така да пиете чай от мента, но кафето не е препоръчително поне първите 24 часа. Добре е да приемате и солени течности като например зеленчукови бульони (да не са мазни), за да възстановите солите в организма. Обичайно симптомите отшумяват за 1-2 дни.

Други предложения, за да компенсирате солите и течности от организма:

- в 1 литър вода сложете 8 равни чаени лъжички захар и 1 чаена лъжица сол;

- в 1 литър вода сложете 4 пълни чаени лъжички мед и 1 чаена лъжичка сол;

При всеки организъм е различно и затова е добре всеки да се опита да прецени дали се чувства по-добре от топли или студени течности.

Алкохолът не е препоръчителен за употреба, защото стимулира отделянето на урина и води до обезводняване. Освен това също дразни стомаха.

Бульон

От подправките джинджифилът е много ефикасен като средство против повръщане. Може да се приема пресен или да пиете джинджифилов чай.

Друг билков чай, който е подходящ при гадене и повръщане, е чаят от лайка.

Захранването става бавно и постепенно. Избягват се мазни, пържени храни, както и храни с натрапчив вкус. Много сладките продукти също е добре да се избягват. Шоколадът, кафето и алкохолът се изключват за няколко дни.

Избягвайте и пресните зеленчуци, особено доматите. Единствено краставица е подходяща за прием, тъй като не дразни стомаха. Подходящи храни са препечена филийка хляб (сухари), малко обезмаслено сирене, солети, обикновени бисквити и варени картофи(ориз). Можете също да пиете разгазирана Кока Кола или Спрайт.

В следващите дни можете да хапвате различни супички, но без застройка и без мазнина. Подходящи са пилешка супа и картофена супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest